Dobimo se v parku!

Datum: 20. 5. 2021
Lokacija: Maribor

Ozaveščanje otrok in mladih o pomenu varovanja okolja in zdravega načina življenja je eden od pomembnih poslanstev ZPM Maribor – dogodek ob Dnevu Zemlje, Eko dnevi, naravoslovne in ustvarjalne delavnice z uporabo naravnih in odpadnih materialov, Cunjami – izmenjevalnica oblačil za mlade, naravoslovni dnevi in učilnice v naravi, akcije, kot je Vrečka Srečka in še vrsta manjših korakov, ki prispevajo k premisleku in okolju prijaznejšemu delovanju v vsakdanjem življenju.

Nekoliko drugače bodo letos izpeljali Eko dneve. Tokrat se ne bomo družili na enem od mariborskih trgov kot pretekla leta, namesto tega smo osnovne šole povabili k sodelovanju na naravoslovnih dnevih DOBIMO SE V PARKU!

Prvi bo v ponedeljek, 24. maja 2021, drugi v petek, 4. junija, s čimer bomo obeležili tudi Mednarodni dan varstva okolja (5. junij).

Mariborski mestni park je eden najlepših delov Maribora, ki vabi vse generacije k rekreaciji, oddihu, druženju in preživljanju prostega časa v naravi. Prva drevesa so člani Olepševalnega društva v Mariboru, ki je predhodnik Hortikulturnega društva Maribor, zasadili že med leti 1869 in 1872. Od leta 1976 je območje parka zavarovano kot spomenik oblikovane narave. V parku, ki je eden najlepših v Evropi, raste okoli 100 vrst domačih in tujih listavcev ter mnogo iglavcev. Ribniki v Mestnem parku nudijo dom številnim vodnim pticam, v njih pa plava več vrst rib. Prebivalci parka so tudi plazilci, glodavci, dvoživke, žužkojedi, da o življenju v tleh sploh ne govorimo.

Ali ste vedeli:

  • da je v parku nekoč delovala otroška mlečna restavracija in otroško igrišče s kopališčem;
  • da je posebnost parka osamljeno drevo;
  • da so po prvi svetovni vojni pred velikim ribnikom zgradili paviljon s čolnarno, garderobami in teraso ter je bilo čolnarjenje in drsanje na ribniku možno do leta 1972;
  • da je bilo leta 1998 ob 100-letnici mariborskega olimpionika Leona Štuklja posajenih 100 novih dreves?

Mnogo več zanimivosti o parku bodo otroci (pričakujemo jih okoli 150) izvedeli v ponedeljek. V manjših skupinah bodo raziskovali park, drevesa, medonosne rastline in njihove opraševalce, se prepričali, da v parku rastejo tudi gobe, spoznavali plazilce in dvoživke ter skrivnostno življenje v tleh, se pogovorili o pasjem bontonu, požgečkali svoja čutila, se umetniško izražali in razmislili o tem, kaj bi drevesa v parku rada sporočila ljudem. Dejavnosti bodo potekale med 9. in 12. uro, izhodišče za vse dejavnosti pa bo pri opuščenem bazenu, od koder bodo skupine odhajale na različne strokovno vodene delavnice. V duhu celostne vzgoje odgovornega Zemljana smo udeležence in njihove spremljevalce pozvali, da prinesejo s seboj malico in vodo v posodah za večkratno uporabo. S tem želimo opozoriti na problem količine odpadne embalaže in pomen ohranjanja pitne vode in otroke naučiti, kako si naj tudi sicer pripravijo malico za izlete in potovanja.

Še nekaj drugih okoljevarstvenih in naravoslovnih dejavnosti se bo odvilo v naslednjih dneh:

  • 20. maja, ob Mednarodnem dnevu čebel, so v Galeriji maleVELIKE umetnosti v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor postavili »ŽUŽELČJO« razstavo likovnih izdelkov, ki so nastali med nedavno minulimi prvomajskimi počitnicami – na ogled je vsak delovni dan, med 15. in 19. uro;
  • v torek, 25. maja, bo med 17. in 19. uro, potekal tretji letošnji CUNJAMI – Izmenjevalnica oblačil za mlade;
  • v petek, 28. maja, se bo deset mladih, ki so sodelovali na zimskem natečaju Hecna faca, udeležilo naravoslovne delavnice SEKCIJA ŠČURKA, ki jim ga podarja sponzor natečaja, podjetje Mikro+Polo;
  • v petek, 4. junija, bo med 9. in 12. uro, za osnovnošolske otroke potekal 2. naravoslovni dan DOBIMO SE V PARKU!

Vir: Zveza prijateljev mladine Maribor

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!