MARIBOR, Ptuj in Jeruzalem  z baletno predstavo Smrt v Benetkah 24.–25. 4. 2020

MARIBOR, Ptuj in Jeruzalem z baletno predstavo Smrt v Benetkah 24.–25. 4. 2020

Na severu te male domovine ... leži drugo največje slovensko mesto Maribor – Evropska prestolnica kulture 2012. Vabimo vas, da na našem koncu preživite dva lepa dneva. Obiskali bomo tudi najstarejše slovensko mesto Ptuj in vinorodni Jeruzalem.

1. DAN

Prihod v Maribor okoli 10. ure. V središču mesta so dopoldanske sobote vedno zelo živahne. Sprehodimo se med stojnicami, ki na trgih v bližini mestnega gradu vedno ponujajo zanimive izdelke. Ob 11. uri si ogledamo zbirke Pokrajinskega muzeja Maribor na gradu. Po tem se bomo podali na sprehod po srednjeveškem Mariboru. Mimo veličastne katedrale (ogled notranjosti), mimo edinstvenega kužnega znamenja na Glavnem trgu, mimo tretje najstarejše sinagoge v Evropi pridemo do obrežja Drave. Tukaj, v starem mestnem jedru na Lentu raste najstarejša trta na svetu, Stara trta, ki še vedno rodi sadove. V Hiši Stare trte (zelo zanimiv muzej vin) naredimo prvo degustacijo vin v tem dnevu. Popoldan nastanitev v hotelu, zgodnja večerja. Sprehodimo se do Narodnega gledališča, kjer se bo ob 19.30 začela baletna predstava Smrt v Benetkah. Mariborski balet je pod vodstvom mednarodno priznanega koreografa Edwarda Cluga znan daleč izven meja Slovenije. Nočitev v hotelu.

2. DAN

Po zajtrku sledi vožnja do Ptuja. Mesto se nahaja 25 kilometrov izven Maribora in ima mestne pravice od leta 977. Rimski Poetovio se še danes vedno znova in znova pojavi ob zemeljskih delih. Na Ptuju in okolici skorajda ni hiše ali kmetije, kjer ni najdbe. Tu na Ptujskem polju so doma tudi Kurenti. V njih etnologi vidijo značilno masko starodavne podeželske skupnosti. Te maske so že skoraj postale simbol celotne Slovenije. Po dveh urah in pol ogleda grajskega muzeja in starega mesta Ptuj, nadaljujemo pot proti Ormožu in Jeruzalemu. To je očarljivo območje prelepih vinogradov. V restavraciji pri stari romarski cerkvi v Jeruzalemu, kjer strežejo tipične jedi in odlična vina, si bomo privoščili počitek. Po želji lahko tukaj naročimo tudi dobro kosilo. Pot domov.

 

STORITVE: slovensko govoreči vodniki Maribora (2 uri) in Ptuja (1,50 ure), 1 x degustacija vina v hiši Stare trte (3 vrste vin), dvoposteljna soba s polpenzionom v hotelu s 4 zvezdicami v centru mesta (v dvoposteljni sobi, enoposteljna soba doplačilo 20 EUR), vodeni obisk dveh muzejev (Maribor in Ptuj), 1 zagotovljena cena v primeru 21 plačnikov. 

Ni vključeno v ceno: vstopnica za balet (1. kategorija) – 25 EUR, kosilo po želji (v Jeruzalemu ali na Ptuju): 12–15 EUR

POMEMBNO: Možnost fiksnega naročila in plačila vstopnic za balet je 24. februarja 2020! 

 

Splošni pogoji