Mariborska vinska kraljica

Mariborska vinska kraljica

Vsaki dve leti poteka natečaj za Mariborsko vinsko kraljico - ambasadorko najstarejše trte na svetu ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva.

Neža Jarc, 12. Mariborska vinska kraljica

Nova Mariborska vinska kraljica za obdobje 2020-2022 je 25-letna Neža Jarc iz prelepe štajerske vinske vasi Svečina.

Neža Jarc je študentka magistrskega programa trženje v Ljubljani, pred tem je diplomirala v Portorožu, kjer je študirala turizem. Z vinom je tesno povezana že od malih nog, saj se doma z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že četrta generacija. Doma obdelujejo okoli 10 hektarjev vinogradov, pretežno belih sort. Družina vodi tudi turistično kmetijo, kjer gostom ponujajo domačo kulinariko in odlična vina.

Ob prejemu krone Mariborske vinske kraljice je Neža Jarc povedala: »Z veseljem in ponosom sprejemam naziv 12. mariborske vinske kraljice. V ogromno čast mi je postati ambasadorka Stare trte in mariborskega vinorodnega podokoliša ter promovirati štajersko prestolnico, naš Maribor. Zavzemala se bom za večjo in boljšo prepoznavnost in prodornost štajerskih vrhunskih vin, kakor tudi za spoštljiv odnos pivcev do žlahtne kapljice.«

Za svoje kraljičino vino je 12. Mariborska vinska kraljica izbrala sorto sauvignon, saj je to sorta, ki je za njene kraje ena izmed bolj značilnih in na njo stavijo tudi v domači kleti.