Pohorska omleta

Pohorska omleta

Najbolj znana štajerska sladica

Sredi prejšnjega stoletja je v Poštarskem domu na Pohorju nastala ena najbolj znanih sladic naših krajev. Njene sestavine predstavljajo okus Pohorja, omleta pa kljub preprosti pripravi preseneti z odlično harmonijo okusov. Sladkoba testa se sreča s prijetno kislostjo brusnic in bogato mlečno aromo smetane, mentolov liker po barvi in aromi spominja na širne smrekove gozdove Pohorja …

Pohorska omleta je sladica, na katero je vredno počakati, saj mora biti vedno postrežena sveža in topla.

Pripravite si pohorsko omleto doma

Sestavine za 2 osebi:

  • 3 jajca (3 beljaki, 2 rumenjaka)
  • 3 žlice sladkorja/45 g sladkorja
  • 3 žlice moke/ 30 g moke
  • 2 dl sladke smetane
  • mentolov liker
  • brusnični džem
  • maslo

 

Priprava:
Za biskvit ločimo beljake od rumenjakov. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, dodamo sladkor in stepamo, da se lepo poveže. Primešamo rumenjaka, dodamo moko ter narahlo premešamo. Maso stresemo v pomaščeno ponev in pečemo pri 180 stopinjah 13-15 minut.

Pečeno omleto premažemo z džemom iz brusnic, obe strani omlete zavihamo ter položimo na krožnik. Omleto okrasimo s stepeno smetano, eno stran prelijemo z mentolovim likerjem, drugo stran pa z vanilijevim ter postrežemo.