Zmeraj kulinarično ustvarjalni - tudi doma

Zmeraj kulinarično ustvarjalni - tudi doma

Ravioli s koprivo

Ravioli s koprivo po receptu enega najbolj prepoznavnih in cenjenih kuharjev v Sloveniji. Prav posebej za Maribor iz Hiše Denk, sam chef Grega Vračko. Ustvarjalen tudi v časih, ko ostajamo doma. Predstavil bo recept, ki se ga lahko lotite kar s sestavinami iz domačega hladilnika, rezultat pa je slastna jed s pridihom iz Koroške.

Čemaževi njoki z dimljeno sirno omako

Prisluhnite lahkotnemu, preprostemu spomladanskemu receptu, ki ga je za nas pripravil kuharski mojster David Vračko.

Pripravite tradicionalno Slovensko potico

V letu 2018 je potica zaščitena kot SLOVENSKA OREHOVA POTICA, OREHOVA POTICA Z ROZINAMI, ROZINOVA, PEHTRANOVA IN PEHTRANOVA POTICA S SKUTO. Nekateri jo označujejo kot »ambasadorko Slovenije«, saj so jo slovenski izseljenci ponesli povsod po svetu.
  
Slovenska potica je tudi po zaslugi papeža Frančiška in Melanije Trump postala mednarodno prepoznavna. Slovenska potica je pečena v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ki je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu.
    
V začetku meseca maja 2019 je pooblaščeni certifikacijski organ Inštitut Kon-cert iz Maribora podelil kmetiji Pri Kovačniku prvi certifikat kmetiji evropske sheme kakovosti »Slovenska potica«, zajamčena tradicionalna posebnost.
   
RECEPT ZA slovensko OREHOVO POTICO
  • 500 g bele pšenične moke
  • 20 g kvasa
  • 50 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 5 g soli
  • 2 rumenjaka
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička ruma
  • lupina 1/2 limone
  • 250 ml mleka (lahko tudi malo več, glede na kakovost moke)
  • količina testa = cca 500 g
OREHOV NADEV
  • 500 g mletih orehov
  • 250-300 ml mleka
  • 150 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 beljaka za sneg
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 1 noževa konica cimeta
Mlete orehe prelijemo z vrelim mlekom, dodamo preostale sestavine, ohladimo, dobro premešamo in namažemo po testu.
    
Priprava kvašenega testa za potico:
Kvas nadrobimo v lonček, dodamo žličko sladkorja in prilijemo malo toplega mleka ter razmešamo, da se kvas raztopi. V večjo skledo presejemo moko in naredimo v sredi jamico. Vanjo vlijemo kvasec, prekrijemo ga z malo moke in pustimo vzhajati. Med vzhajanjem kvasca stepemo rumenjake z maslom, soljo, rumom, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem in nastrgano limonino lupinico. Vzhajanemu kvascu počasi prilivamo toplo mleko in mešamo, da se sestavine sprimejo. Testo gnetemo tako dolgo, da se zlahka loči od posode in rok. Testo mora biti gladko, prožno in brez vidnih vozlov.
   
Testo iz sklede zvrnemo na delovno površino in ga zgnetemo v hlebček. Rahlo ga pomokamo in pokrijemo. Pustimo, da počiva 15 do 20 minut. Nato ga pregnetemo in razdelimo na več delov, če bomo pripravili več manjših potičk. Testo pokrijemo, da ponovno vzhaja. Pazimo, da ne vzhaja na hladni podlagi in je prostor primerno topel. Vzhajano testo razvaljamo na 1 cm debeline in namažemo z nadevom. Tam, kjer bomo začeli zvijati, namažemo do roba, en centimeter zgornjega roba pa pustimo praznega in ga premažemo samo z vodo ali rahlo stepenim beljakom. Tesno zvijemo in preložimo v potičnico. Testo z dlanmi rahlo potlačimo in na več mestih prebodemo do dna s špilo. Pokrijemo s prtom in folijo ter pustimo vzhajati. Čas vzhajanja je odvisen od toplote v prostoru, velikosti potice in količine nadeva. Traja od 45 do 60 minut. Pred peko testo ponovno prebodemo. Manjšo potico pečemo 45 minut, večjo pa 60 minut na 170 stopinj Celzija.
    
Recept pripravila: Darinka Gostečnik

Več receptov

Več receptov lahko najdete v kulinarični brošuri Užitkov Poln Pisker.