Gozd Stražun

Gozd Stražun

Gozd, ki se nahaja skoraj v središču mesta.

Med krošnjami se skrivajo Schreberjevi vrtovi

Gozd, ki sega v območje Pobrežja in Brezja, je zadnji večji ostanek primestnih mariborskih gozdov. Današnji parkovni gozd je namenjen vsakodnevnemu počitku in rekreaciji mestnega prebivalstva. 

V mešanem gozdu s spomeniško in rekreacijsko namembnostjo prevladujejo bukev, rdeči bor, hrast in gaber. V gozdu je najti številne izvire, pa tudi njivske in travniške površine.

Stražun velja za enega bolje ohranjenih mestnih gozdov v srednji Evropi in predstavlja izjemno naravno dediščino, hkrati pa je prostor rekreacije, oddiha in doživljanja za številne meščane mesta Maribor. Gozd Stražun je zavarovan kot naravni spomenik, hkrati pa je opredeljen kot naravna vrednota. Je svojevrstna pokrajina, izoblikovana na nanosih proda, ki jih je ob koncu ledene dobe, pred več kot 10.000 leti, nanosila reka Drava.

Danes večino Stražuna pokriva gozd, ki je prepreden s potmi. Srčna pot prijateljstva vas popelje po gozdu na najbolj priljubljene točke, sledite oznaki srca na drevesih. Za otroke je na voljo gozdna učna pot, kjer netopir Bogomir razkriva skrivnosti, ki jih ponuja Stražunski gozd.

 

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!