Pokopališče Pobrežje - član ASCE in Cemeteries Route

Pokopališče Pobrežje - član ASCE in Cemeteries Route

ASCE in Cemeteries Route

Pokopališče Pobrežje je bilo ustanovljeno leta 1879. Zaradi svoje obsežne zgodovine in bogate tradicije je pomemben član mednarodnega "Združenja evropsko pomembnih pokopališč” ASCE ter del “Poti evropskih pokopališčih” (Cemeteries Route), ki je nastala pod okriljem ASCE.

ASCE je organizacija, katere aktualni predsedujoči član je Pogrebno podjetje Maribor. Namen združenja je, da med ljudmi dvigne zavest o pomembnosti pokopališč. Z izmenjavo izkušenj na področju njihovega ohranjanja in promoviranja, se člani ASCE trudijo, da bi obudili t.i. pokopališki turizem. S tem namenom je nastala turistična pot Cemeteries Route. Ljudem približuje pokopališča kot zanimive in poučne turistične destinacije, ki so hkrati pomemben del evropske kulturne dediščine.

Pokopališča kot odsev zgodovine in mesto spominov

Ob besedi pokopališče se prve asociacije ljudi večinoma nanašajo na grobove, smrt in žalost. Vendar so pokopališča hkrati priče življenja. Arhitektura, kipi, grobovi, nagrobni napisi. Vsak del pokopališča je ogledalo družbenega in kulturnega razvoja skozi čas. S tega vidika imajo pokopališča izredno velik potencial za raziskovanje zgodovine, kulture in arhitekture mest v katerih se nahajajo.

Poleg tega so pokopališča mesta spominov. Kraji, ki obiskovalcem omogočajo, da se vsaj za trenutek odmaknejo od mestnega vrveža ter uživaju v miru in tišini. V ta namen je na pokopališču Pobrežje nastal Park spomina - zelena oaza sredi mesta z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino. Obiskovalci pokopališča se lahko sprehodijo po urejenih tlakovanih poteh ter se na klopeh v senci dreves prepustijo spominom.

Zgodovina pokopališča Pobrežje

Pokopališče pobrežje je danes osrednje mestno pokopališče, vendar so na območju Maribora v preteklosti obstajala številna različna pokopališča. Eno najstarejših odkritih je Hallstattsko grobišče, ki dokazuje, da je bilo ozemlje sedanjega Maribora obljudeno že kakih 1000 let pred našim štetjem. Okoliščine nastajanja in ukinjanja vseh ostalih pokopališč na tem območju so pomembne za razumevanje razdelitve, podobe in napisov na spomenikih pobreškega pokopališča.

Pokopališče Pobrežje tako gotovo predstavlja pomemben del evropske kulturne dediščine. Zgodbe, ki jih pripoveduje njegova dolgoletna zgodovina nam razkrivajo del kulturne identitete Maribora, Slovenije in v povezavi z ostalimi evropsko pomembnimi pokopališči, celotne Evrope.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!