Arheološko najdišče Poštela

Arheološko najdišče Poštela

Najpomembnejše in najbolj ohranjeno prazgodovinsko gradišča v tem delu Slovenije.

Mahnite jo do najpomembnejšega in najbolje ohranjenega prazgodovinskega gradišča v tem delu Slovenije, kjer najdene stavbe segajo od 4. stoletja pred našim štetjem do 4. stoletja našega štetja.

Na kilometer dolgem nasipu železnodobnega gradišča so odkrili temelje 14 hiš in svetišča – najdenih je bilo veliko halštatske keramike in kovinskih predmetov, ki se hranijo v Gradcu in v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Domneva se, da je tod vodila (približno v smeri sedanje planinske transverzale) stara rimska pot h kamnolomom v okolici Areha.

Višinska naselbina na Pošteli je postavljena na premišljeno izbranem strateškem kraju s pregledom nad večjim delom Dravsko-Ptujskega polja. Prav zato je bila poseljena v več časovnih obdobjih, njen pomen pa podčrtujejo do več metrov visoki obrambni nasipi, ki jo obdajajo v njenem celotnem obsegu. Svoj višek je naselbina doživela v starejši železni dobi (8.–6. stoletje pr. n. št.). Uvrščamo jo med pomembnejša središča na prostoru od Vzhodnih Alp do Panonije. V tem času so se pod njo razprostirala obsežna grobišča, med katerimi kaže omeniti predvsem še danes impozantne grobne gomile na Habakuku, v Razvanju in v okolici Pivole. Naselbina je bila občasno poseljena tudi v pozni mlajši železni dobi in v rimskem obdobju (pribl. od 1. stoletja pr. n. št. do 4. stoletja n. št.), pa tudi v zgodnjem srednjem veku (9.-10. stoletje n. št.).

Slika 1: Poštela z gomilnim grobiščem na Habakuku, na natančnem digitalnem modelu površja, narejenim z laserskim snemanjem. Na njem je moč med drugim prepoznati obrambni nasip naselja (1), dve skupini grobnih gomil na Habakuku (2) in nekdanje poti, ki se iz doline po grebenih vzpenjajo proti grobišču in naprej do naselja.

Slika 2: Izbor arheoloških najdb iz starejše železne dobe, odkritih v naselbini na Pošteli. Strokovno izkopano in preučeno gradivo, kot na primer keramične posode, predilska vretenca in tkalske uteži, kovinski nakit, orožje in orodje ter izdelki iz kamna, so osnova za raziskave trajanja poselitvenih faz, njihove dinamike, dejavnosti, s katerimi so se prebivalci naselbine preživljali, njihove vključenosti v nadregionalne (trgovske) mreže itn.

Slika 3: Obrambni nasip na Pošteli.

Slika 4: Med arheološkimi izkopavanji gomilnega grobišča na Habakuku pod Poštelo.

Avtorji fotografij: CPA ZVKDS, arhiv Univerze v Ljubljani, Andrej Gulič

Oglejte si tudi zloženko Arheološka pot po Mariboru z okolico.

 

 

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!