Mariborski grafiti

Mariborski grafiti

Ljudje svoje kreativne odtise po stenah ustvarjamo že na tisoče let. Danes so grafiti zanimiva oblika ulične umetnosti (street art).

Kateri je vaš najljubši grafit v mestu?

So umetniški, estetski in subkulturni fenomen in so široko razširjeno popularno ustvarjanje, posebna oblika komuniciranja. Prepoznani so kot posebna oblika kreativnosti in ustvarjalnosti.

Tudi v Mariboru se po celotnem mestu nahaja veliko grafitov. V letu 2020 je ''pred Mladinskim kulturnim centrom Maribor na območju Kulturnega centra Pekarna nastal prvi trajni 3D grafit v regiji, ki ga je ustvaril priznani hrvaški umetnik in nosilec rekorda v Guinessovi knjigi rekordov za najdaljšo anamorfno sliko na svetu Filip Mrvelj, znan pod svojim umetniškim imenom 3D Filip.''

Mestna občina Maribor je prav tako v letu 2020 v novem podvozu na Ljubljanski ulici, poleg Magdalenskega parka, omogočila ustvarjalno delovno akcijo stenskih poslikav, ki tvorijo novo razstavišče na prostem, poimenovano 'Ob štreki'. Mestna občina Maribor si znotraj projekta IZBOLJŠAJMO MARIBOR prizadeva za spodbujanje razvoja kulture grafitiranja v našem mestu.