5 razlogov, zakaj obiskati Maribor

Datum: 21. 11. 2022
Lokacija: Maribor

Maribor, v Sloveniji znan kot štajerska prestolnica. Pogosto zapostavljen za Ljubljano, Bledom in Postojnsko jamo. A drugo največje slovensko mesto kot stičišče pohorskega hribovja, vinogradov in Drave, ki teče skozi mesto, ponuja skrite bisere, ki jih je vredno obiskati.

1. Za športne odvisneže

Za vse, ki si na dopustu ne želijo zgolj sproščanja, ampak jim ta predstavlja več kot ležanje na plaži, je ena izmed počitniških destinacij, ki bo zadovoljila njihove potrebe, Maribor. S pestro ponudbo ponuja številne možnosti za aktiven dopust. Ne glede na letni čas vašega obiska, Pohorje nudi obiska vredne aktivnosti. Pozimi se lahko spustite po belih strminah mestnega smučišča, poleti pa raziskujete pohodniške poti, ki jih ponuja Mariborsko Pohorje. Gozdne poti hribovja so primerne tudi za kolesarje, ki jim downhill strmine poženejo kri po žilah. Bolj sproščeno pa lahko kolesarite ob Dravi in po mestnem središču Maribora in si tako dobro ogledate celotno mesto. Ne skrbite, če niste v formi ali nimate želje po rekreativnem udejstvovanju. Obisk štajerske prestolnice lahko izkoristite tudi za ogled športnih prireditev. Maribor je mesto številnih športov in nadvse uspešnih športih zvezd, znanih na svetovni ravni. Med drugim si lahko ogledate nogometne tekme domačega nogometnega kluba Maribor v Ljudskem vrtu in pokažete svoje navijaške sposobnosti, vsako zimo pa na Pohorju poteka tekma za svetovni pokal ženskega alpskega smučanja Zlata lisica.

2. Za vinske navdušence

Vinska tradicija v Mariboru traja, kot je stara trta v mestnem jedru na Lentu. Z več kot 400 leti velja za najstarejšo trto na svetu, s čimer dokazuje uspešno vinsko kulturo celotne Štajerske. Obisk vinorodnega okoliša izkoristite za ogled vinskih kleti in preizkušanje lokalnih vin. Vinski navdušenci ne smete zamuditi drugega vikenda v mesecu novembru, ko v Mariboru poteka največje martinovanje v državi. Gre za praznik v čast Sv. Martina, ki mošt spremeni v vino. V jesenskem času pa je zabavno po vsem Mariboru in okolici, saj potekajo še številne druge prireditve in festivali, ki v ospredje postavljajo vino. Med drugimi naj izpostavimo Festival stare trte, kjer lahko cel vikend v septembru preizkušate najboljša štajerska in slovenska vina ter lokalno kulinariko ob zabavnem programu.

3. Za ljubitelje dobre hrane

Vino se odlično poda k dobri hrani in izbira te je v Mariboru res pestra, zato od tu ne boste odšli s praznim želodcem. Zagotovo morate preizkusiti domačo tradicionalno hrano, kot so pohorski pisker in pohorski žganci z mlekom, bolj sladkosnedi pa se posladkate s pohorsko omleto. Poleg tradicionalnih gostiln, kot je Gostilna Pri treh ribnikih, pa Maribor ponuja tudi številne sodobne restavracije, ki zadovoljijo še tako zahtevne goste, saj jim vedno ponudijo kaj drugačnega. Svoje kulinarične želje potešite v restavraciji Mak ali Hiši Denk. Zagotovo pa ne izpustite sladkih dobrot, ki jih ponujajo mariborske mestne slaščičarne, kot so slaščičarna Ilich, Pohorska kavarna in Teta Frida. Če pa ste večji ljubitelji kave, pa obiščite kavarno in pražarno HI KO FI, Rooster Coffee ali Urban Garden, kjer boste dobili skodelico najboljše kave v mestu.

4. Za obiskovalce, željne mestnega vrveža

Po dobri hrani izkoristite čas za sprehod skozi staro mestno jedro. Ta ponuja številne sprehajalne poti. Sprehodite se čez Glavni trg, kjer lahko vidite številne zgradbe, ki so zaznamovale štajersko zgodovino. Najstarejšo trto si lahko ogledate na Lentu, najstarejšem delu mesta, kjer poleti poteka največji slovenski festival na prostem. Lahko se odločite za voden ogled mesta, kjer boste izvedeli skrite zanimivosti življenja na Štajerskem. Skozi celo leto je mestni utrip res živ. V mestu potekajo številni festivali, tako glasbeni, kulturni, mednarodni lutkarski festival, mariborski gledališki festival in številni drugi. Zagotovo vsak najde zanimivo doživetje, zaradi katerega se je v Maribor vredno vrniti.

5. Za iskalce miru in sprostitve

Sprehod po mestnem parku vam nudi dovolj miru, da lahko zbistrite svoje misli po napornem tempu življenja. Skočite na Piramido in si oglejte Maribor z odlične razgledne točke. Mesto dobro vidite tudi s Kalvarije, do katere vodi 455 stopnic in je priljubljena pot številnih Mariborčanov. S sprehodom med vinogradi boste začutili pravi utrip Štajerske, kar vam nudi sprehod na 348 m visok Mestni Vrh. Če si želite razgleda na celotno mesto, a vam hoja ne diši najbolj, ne skrbite. S Pohorsko vzpenjačo se lahko zapeljete vse do vrha, kjer vas bo navdušilo sonce, ki zahaja nad mestom. Pogumno stopite na sup ali se odločite za tradicionalno splavarjenje in si mesto oglejte z drugačne perspektive. Splavarjenje ima v tem delu Slovenije posebno tradicijo, danes pa ob domači glasbi in kulinariki obiskovalcem nudi posebno doživetje. Maribor z okolico pa ponuja tudi številna mesta za sprostitev. Wellness center Habakuk velja za pravi mestni raj za razvajanje. Zagotovo boste popolnoma prerojeni odšli iz katerega izmed gorskih wellnessov s pogledom na Pohorje, kot je Energijski wellness center Arena ali Wellness center Bellevue.

Vzemite si čas in obiščite Maribor. Nahaja se le dobro uro iz Ljubljane. Če priletite v Gradec pa ste še bližje. Doživite drugačno izkušnjo in se sprostite ob dobri hrani in kozarcu lokalnega vina.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!