Pohorje (Belvi - Areh - Šumik)

Pohorje (Belvi - Areh - Šumik)

Zapeljite se po razgibani 41 km dolgi poti.

Na to pot se podajte, če ste kondicijsko dobro pripravljeni. Če niste, vas na poti čaka precej postojank in razglednih točk. Od 41 km skupne dolžine se boste s kolesom povzpeli le 500 spuščali do 1300 višinskih metrov.

Pot začnete z gondolsko vožnjo na vrh Mariborskega Pohorja, na 1042 nmv. To je priljubljena razgledna točka na mesto Maribor. Nato se pričnete s kolesom vzpenjati ob smučišču v smeri zahoda do Mariborskega razglednega stolpa. Priporočamo, da se vzpnete na vrh stolpa.

Nadaljujte skozi gozd proti zahodu po priljubljeni pohodni poti proti Arehu. Pot vas bo peljala mimo Zelene eko vasi Ruševec in Mariborske Koče, kjer lahko postanete in se pogostite. Nadaljujte po grebenu mimo vodnega zajetja do Areha. To je priljubljeno smučišče, s hotelom, okrepčevalnicami in znamenito Ruško kočo, znano planinsko postojanko s čudovitim razgledom na cerkev Sv. Areha.

Od tu se pot prične rahlo spuščati po makadamu vse do Pragozdnega rezervata Šumik. Priporočamo, da se peš spustite do dveh znamenitih slapov Šumik. Planinska pot je dokaj zahtevna. Nadaljujte z rahlim vzponom do Koče Šumik, gorske turistične domačije. Nato se po makadamski cesti odpeljite v dolino. Cesta je na začetku precej nepredvidljiva in se na 11 km spusti za 800 višinskih metrov. Prispeli boste v umirjeno naselje Smolnik, mimo pokopališča, v Ruše. Tu se lahko spočijete in okrepčate v številnih gostiščih. Priporočamo Gostilno Vernik.


Zemljevid

Brezplačna kolesarska karta Bike Maribor v PDF obliki, oznaka rdeča 3.

Ostalo