Hiša Stare trte

Hiša Stare trte

Odkrijte bogato vinsko dediščino Maribora, Štajerske in Slovenije in okusite tradicijo, ki jo piše najstarejša trta na svetu.

Dom najstarejše trte na svetu

Doživite bogato vinarsko in vinogradniško dediščino Maribora, Štajerske in Slovenije skozi izjemno življenjsko zgodbo 450-letne najstarejše trte na svetu.

Guinnessova rekorderka se bohoti v mestnem jedru Maribora, na znamenitem Lentu ob reki Dravi.

Hiša Stare trte, ki je bila nekoč del mestnega obzidja, je danes stičišče izvrstnih lokalnih vinarjev in vinoljubov vsega sveta. Njena vinoteka je prava zakladnica štajerskih vin z več kot 200 etiketami več kot 50 vinarjev, medtem ko je številne zanimivosti o najstarejši trti in Mariboru moč spoznavati tudi preko VR očal in interaktivne mize.

Raziščite dogajanje in ponudbo Hiše Stare trte

V Hiši Stare trte je obiskovalcem na voljo vinoteka z degustacijskim prostorom, kjer lahko poskusite vrhunska vina iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vabimo vas, da se udeležite tudi vodenih ogledov skozi bogato vinsko dediščino in muzejske eksponate. V trgovini s spominki in izvrstno slovensko čokolado pa izberite najljubši spominek zase ali za prijatelje.

Preverite cenik degustacije vin in prigrizkov.

Spletna vinoteka - Hiša Stare trte

Raziščite top ponudbo najboljših štajerskih vinarjev - mnogi dosegajo vrhunske rezultate tudi na najpomembnejših mednarodnih ocenjevanjih vin.

Prireditve v čast Stari trti

Vse leto se v Hiši odvijajo prireditve z vinsko in kulinarično tematiko. V poletnih mesecih lahko tako posedate na vinskem vrtu in v družbi odličnega štajerskega vina uživate ob pogledu na častitljivo "vinsko kraljico".

Ostale prireditve:
Rez Stare trte: svečana prireditev s podarjanjem cepičev Stare trte izbranim mestom
Martinovanjenajvečje enodnevno martinovanje v Sloveniji
Festival Stare trte: vrhunski turistični kulinarično-vinsko-kulturni festival

Zbirališče ljubiteljev vinske kulture

Hiša Stare trte je tudi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, zapriseženih čaščenju vina in vinske kulture: Združenja častivrednih vinskih konventov sv. Urbana, Združenja evropskega reda vitezov vina, Združenja slovenskega reda vitezov vina in Združenja predstavnic slovenskih in mariborskih vinskih kraljic.

Ali veste?

  • Grozdje Stare trte je sorte žametovka ali modra kavčina in je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem.

  • 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke znamenitega umetnika Okarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo. Letno jih napolnimo nič več kot 100!

  • Hiša Stare trte je bila sezidana v 16. stoletju in vse do danes na južni strani, ki gleda proti reki Dravi, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb.

Zanimivosti

Najpogostejša vprašanja o Stari trti

Na najpogostejša vprašanja je odgovoril Stane Kocutar,
Več

Zgodba Stare trte

Več

Vinograd potomk Stare trte

Vinograd potomk znamenite 400-letne Žametne črnine ali Modre kavčine z edinstveno zgodbo.
Več

Prejemniki cepičev Stare trte

Več

13. obletnica odprtja Hiše Stare trte

Več

13. Mariborska vinska kraljica

Vsaki dve leti poteka natečaj za Mariborsko vinsko kraljico - ambasadorko najstarejše trte na svetu ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva.
Več

Mariborske vinske kraljice skozi čas

Več
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!