Hiša Stare trte

Hiša Stare trte

Odkrijte bogato vinsko dediščino Maribora, Štajerske in Slovenije in okusite tradicijo, ki jo piše najstarejša trta na svetu.

Dom najstarejše trte na svetu

V starem mestnem jedru na Lentu, pred Hišo Stare trte, domuje več kot 450 let stara žametovka oz. modra kavčina. Vpisana je celo v Guinnessovo knjigo rekordov - kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je kljub srditim bojem, ki so divjali okrog nje, saj je bila Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja. Do živega ji niso prišli niti požari v poznem srednjem veku, niti trtna uš, ki je pomorila večino ostalih trt, in ne zavezniško bombardiranje mesta. Še vedno živi.

Danes je Stara trta edina rastlina, ki ima lasten razstaviščni prostor v Hiši Stare trte. Njene potomke rastejo skoraj na vseh kontinentih sveta in po številnih krajih v Sloveniji. In prav Stari trti v čast so v Mariboru in okolici urejene tudi mnoge slikovite vinske ceste in številne vinske kleti.

Raziščite dogajanje in ponudbo Hiše Stare trte

V Hiši Stare trte je obiskovalcem na voljo vinoteka z degustacijskim prostorom, kjer lahko poskusite vrhunska vina iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vabimo vas, da se udeležite tudi vodenih ogledov skozi bogato vinsko dediščino in muzejske eksponate. V trgovini s spominki in izvrstno slovensko čokolado pa izberite najljubši spominek zase ali za prijatelje.

Preverite cenik degustacije vin in prigrizkov.

Spletna vinoteka - Hiša Stare trte

Raziščite top ponudbo najboljših štajerskih vinarjev - mnogi dosegajo vrhunske rezultate tudi na najpomembnejših mednarodnih ocenjevanjih vin.

Prireditve v čast Stari trti

Vse leto se v Hiši odvijajo prireditve z vinsko in kulinarično tematiko. V poletnih mesecih lahko tako posedate na vinskem vrtu in v družbi odličnega štajerskega vina uživate ob pogledu na častitljivo "vinsko kraljico".

Ostale prireditve:
Rez Stare trte: svečana prireditev s podarjanjem cepičev Stare trte izbranim mestom
Martinovanjenajvečje enodnevno martinovanje v Sloveniji
Festival Stare trte: vrhunski turistični kulinarično-vinsko-kulturni festival

Zbirališče ljubiteljev vinske kulture

Hiša Stare trte je tudi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, zapriseženih čaščenju vina in vinske kulture: Združenja častivrednih vinskih konventov sv. Urbana, Združenja evropskega reda vitezov vina, Združenja slovenskega reda vitezov vina in Združenja predstavnic slovenskih in mariborskih vinskih kraljic.

Ali veste?

  • Grozdje Stare trte je sorte žametovka ali modra kavčina in je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem.

  • 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke znamenitega umetnika Okarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo. Letno jih napolnimo nič več kot 100!

  • Hiša Stare trte je bila sezidana v 16. stoletju in vse do danes na južni strani, ki gleda proti reki Dravi, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb.

Zanimivosti

Najpogostejša vprašanja o Stari trti

Na najpogostejša vprašanja je odgovoril Stane Kocutar,
Več

Zgodba Stare trte

Več

Vinograd potomk Stare trte

Vinograd potomk znamenite 400-letne Žametne črnine ali Modre kavčine z edinstveno zgodbo.
Več

Mariborska vinska kraljica

Vsaki dve leti poteka natečaj za Mariborsko vinsko kraljico - ambasadorko najstarejše trte na svetu ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva.
Več

Prejemniki cepičev Stare trte

Več

13. obletnica odprtja Hiše Stare trte

Več