Vojaški muzej Slovenske vojske

Vojaški muzej Slovenske vojske

Obiščite Vojaški muzej

Vojaški muzej Slovenske vojske je bil ustanovljen 1. julija 2004. Od takrat opravlja državno javno muzejsko službo za Slovensko vojsko. Sedež in glavni razstavni prostori so v mariborski Kadetnici.

Vojaški muzej skrbi za ohranjanje vojaške zgodovinske dediščine Slovencev. Namenjen je zbiranju, hranjenju, varovanju, preučevanju in predstavljanju kulturne dediščine, ki osvetljuje slovensko vojaško zgodovino, in utrjevanju nacionalne identitete ter domoljubja pri državljanih RS.

Domačim in tujim obiskovalcem predstavlja slovensko vojaško zgodovino, poseben poudarek pa je na obdobju vojne za Slovenijo1991 in zgodovini Slovenske vojske. Njegovo poslanstvo je utemeljeno na urejanju in ohranjanju muzejskih zbirk predmetov premične kulturne dediščine. Zbirke obsegajo muzejske predmete, reproducirano dokumentarno in arhivsko ter knjižno gradivo, likovna dela in fotografije.

V Vojaškem muzeju Slovenske vojske so vsi ogledi vodeni. Skupine morajo svoj prihod obvezno napovedati vsaj en teden pred načrtovanim obiskom in zraven priložiti seznam obiskovalcev. Za posameznike oziroma naključne obiskovalce so vsak dan (razen ob sobotah in nedeljah) ob določenih urah organizirani vodeni ogledi. Ogled zbirk Vojaškega muzeja SV traja približno dve uri.

Ogledi razstav so brezplačni.

Oglejte si zloženko Kadetnica (PDF)

 

Delovni čas

  • Za posameznike: Ponedeljek–petek: 9.00, 11.00 in 13.00 Sobota- nedelja: ZAPRTO; Za skupine je obvezna predhodna najava: Ponedeljek–petek: 9.00–15.00 Sobota: po predhodnem dogovoru Nedelja: po predhodnem dogovoru
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!