Mariborske zgodbe: Izgnani Tesla

Mariborske zgodbe: Izgnani Tesla

Izumitelj dvajsetega stoletja.

Nekdo je zapisal, da je bil Nikola Tesla človek, ki je »izumil dvajseto stoletje«, kratek čas pa je preživel tudi v Mariboru.

Leta 1875 je Nikola Tesla pričel študij na Politehniki v avstrijskem Gradcu in v prvem letniku je preprosto briljiral. Že v drugem letniku pa je Nikola pri študiju pričel naglo popuščati in vse bolj se je predajal kvartanju in biljardu. V tretjem letniku ni opravil nobenega izpita, izgubil je vojaško štipendijo in ker ni več zmogel plačati niti šolnine, so ga na Politehniki izbrisali s seznama študentov. Tako se je konec leta 1878 napotil v Maribor. Delo si je našel kot tehnični risar v orodjarsko-livarski delavnici Druško, prosti čas pa je preživljal v gostilni Pri veselem kmetu na vogalu Mlinske in Partizanske, kjer je igral karte in biljard.

Edini uradni pisni dokument, ki potrjuje, da je veliki izumitelj res prebival v našem mestu, je poslovni zapisnik mestnih oblasti, Geschäfts Protokoll, iz leta 1879, v katerega so se vnašali podatki o policijskih ovadbah. 8. marca 1879 je mestna žandarmerija aretirala, domnevno v prostorih njegovega prebivališča na Teggethoffovi, in privedla Nicholausa Teslo. Ker ni imel dovoljenja za bivanje, so mestne oblasti odločile, »da se dotični Nikolaus Tesla, brez sredstev za preživljanje, deportira iz Marburga v Gospić, s ciljem napotitve na delo«.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!