Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

Ena izmed najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi.

Najpomembnejši spomenik judovske kulture v Sloveniji

Obnovljena sinagoga v Mariboru je ena najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi in najpomembnejši spomenik judovske kulturne dediščine v Sloveniji. Danes je približno 700 let stara stavba kulturna ustanova, kjer lahko obiščete razstave, koncerte, literarne večere in predavanja. Sinagoga se nahaja na Židovskem trgu. S slikovitega trga se ponujajo čudoviti razgledi na mariborski Lent in reko Dravo ter zelena pobočja Pohorja.

Mariborski Judje v srednjem veku

Sinagoga je bila prvič omenjena leta 1354, čeprav je najverjetneje stala že v zgodnjem 14. stoletju. V tem obdobju so v njeni bližini stali hiša rabina, talmudska šola in prvo judovsko pokopališče, pod njo pa tudi ritualna kopel (mikve) ob reki Dravi, vendar te stavbe danes niso več ohranjene. Rabin Israel/Isserlein ben Petachia, imenovan Marburg, se je rodil v Mariboru leta 1390 in velja za najvplivnejšega rabina Svetega rimskega cesarstva v 15. stoletju.

Leta 1497 so po ukazu vladarja Maksimilijana I. Habsburškega morali Judje zapustiti Štajersko in s tem tudi Maribor, ki je bil do takrat najpomembnejše središče judovstva na območju današnje Slovenije. Po izselitvi so nekateri Judje iz Maribora prevzeli priimek Morpurgo v spomin na Maribor. Danes je na družinskem drevesu Morpurgov zabeleženih več kot 2300 ljudi s tem priimkom, kar je posredni dokaz nekdanje judovske pomembnosti Maribora.

Spremenjena namembnost

Leta 1501 je bila sinagoga spremenjena v katoliško cerkev Vseh svetnikov, po letu 1785 pa je bila predelana in uporabljena kot skladišče. Petsto let po tem, ko je stavba na Židovskem trgu izgubila svoj prvotni namen, je bila sinagoga obnovljena, vendar se ne uporablja kot verska stavba.

Od leta 2011 v njej deluje javni zavod Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, krajše poimenovan kar Sinagoga Maribor, katerega glavni namen je preučevanje, ohranjanje in negovanje judovske dediščine v Mariboru in Sloveniji. Leta 2015 je bila nekdanja sinagoga razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

Medkulturni in medverski dialog

Sinagoga Maribor organizira kulturne, izobraževalne in znanstvene dogodke, s katerimi oživlja nekdanjo sinagogo tudi kot prostor medkulturnega in medverskega dialoga.

VSTOPNINA: 2€

Delovni čas

  • Ponedeljek: 08:00-16:00
  • Torek: 08:00-16:00
  • Sreda: 08:00-16:00
  • Četrtek: 08:00-16:00
  • Petek: 08:00-16:00
  • Sobota: Zaprto
  • Nedelja: Zaprto
  • Praznik: Zaprto
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!