Botanični vrt Univerze v Mariboru Pivola

Botanični vrt Univerze v Mariboru Pivola

Prijetni naravni ambient

Botanični vrt na območju nekdanjega grajskega parka

Pod vznožjem Pohorja vas bo očaralo raznoliko in bujno rastje Botaničnega vrta Univerze v Mariboru, kamor se lahko pridete sprostit, družit, učit in spoznavat naravo. Na območju nekdanjega grajskega parka nekaj kilometrov južno od Maribora uspevajo številne avtohtone in tuje vrste dreves, grmov in cvetic, o katerih se lahko seznanite tudi na vodenem ogledu.

V prijetni naravni ambient na osmih hektarjih v bližini kraja Hoče ste vabljeni od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

V botanični vrt vas bo pritegnilo že aprila, ko zacveti zbirka več kot sto vrst narcis, maja, ko cvetijo rododendroni, in junija, ko je pestrost barv največja. Poleti vabi vrt v prijetne sence mogočnih dreves in na ogled cvetočih vrtnic, jeseni pa na ogled raznih plodov in vseh odtenkov jesenskih barv.

Od rastlinskega sveta Pohorja do rastja z drugih celin

V botaničnem vrtu osebje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede skrbi za številne vrste v naravi ogroženih rastlin ter vzgaja kakovostne stare sorte jablan in hrušk. Poleg avtohtonega rastja Pohorja in severovzhodne Slovenije v vrtu uspevajo tudi drevesa, grmovnice, trajnice in številne zdravilne ter vodne rastline iz Azije, Afrike, Severne ter Južne Amerike in Avstralije.

nasadu domačih in eksotičnih dreves tako med drugim rastejo več kot 120 let stare sekvoje, klek z obsegom 364 cm, kavkaške jelke, kanadske čuge, Lawsonove ciprese, rdečelistna bukev, macesni, magnolije in tise.

Sprostitveni sprehod in krepčilni počitek

V botaničnem vrtu so vam med sprostitvenim sprehodom na voljo tudi občasne in stalne razstave, denimo lovska, geološka in arheološka. Vrt vam po predhodni najavi predstavijo na vodenem ogledu, večje skupine pa lahko vrt po predhodnem dogovoru obiščejo tudi pozimi, ko je sicer za obiskovalce zaprt.

Med ogledom ali po njem si odpočijte na počivališču s klopmi in mizami, kjer lahko posedite v prijetni senci dreves. V botaničnem vrtu so obiskovalcem na voljo topli in hladni napitki ter prigrizki iz avtomata.

Poslanstvo

Botanični vrt Univerze v Mariboru predstavlja pomembno semensko gensko banko za številne ogrožene rastlinske vrste. V vrtu imamo tudi eksperimentalno polje na prostem in raziskovalni laboratorij, kjer izvajamo raziskave s področja genetike, žlahtnjenja in fiziologije rastlin. Poleg poglabljanja in širjenja botaničnega znanja, ki je temeljna veda za vse strokovne predmete rastlinske pridelave v kmetijstvu, skušamo v botaničnem vrtu tudi ozaveščati širšo javnost glede varstva narave, še zlasti rastlin in rastlinske pridelave.

Avtobusni prevoz

Linija 2 Betnavska–Razvanje - Klikni tukaj za linijo avtobusnega prevoza.

Cenik vstopnic

  • odrasli: 5,50 EUR
  • upokojenci: 4,50 EUR
  • mladina: 3,00 EUR
  • družinska: 13,00 EUR

Delovni čas

  • OBRATOVALNI ČAS: December–februar: zaprto; V predsezoni: vsak dan med 9:00 - 16:00; 24. marec-september: vsak dan od 9.00 do 19.00; Oktober: do 18.00; November: do 16.00 (nedelje zaprto)
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!