Spoznajte Maribor

Spoznajte Maribor

Odkrijte drugo največje slovensko mesto v objemu vinorodnih gričev in prostranih pohorskih gozdov.

Top dejstva o Mariboru

  1. Maribor je mesto najstarejše trte sveta, ki že več kot 400 let raste v starem mestnem jedru in je bila v letu 2004 vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Ljubitelje vina in kulinarike navdušijo tudi izjemna vina štajerskih vinarjev in ena najboljših restavracij v Sloveniji, Hiša Denk, edina restavracija z Michelinovo zvezdico v severovzhodnem delu Slovenije. 
  2. Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji, a hkrati tudi čisto prava prestolnica: ob prestolnici slovenske Štajerske in nogometni prestolnici se lahko pohvali tudi z nazivoma Evropska prestolnica kulture 2012 in Evropska prestolnica mladih 2013.  
  3. Maribor je mesto vrhunskih festivalov: od znamenitega multikulturnega Festivala Lent, mednarodnega lutkarskega festivala, vrhunskega festivala klasične glasbe do vinsko-kulinaričnega festivala najstarejše trte na svetu. 
  4. Maribor je zeleno mesto v objemu naravnih lepot Pohorja in slikovitih vinskih gričev, ki segajo vse do mestnega jedra. Raj za ljubitelje narave in rekreacije na prostem! 
  5. Maribor je mesto z edinstvenim "mestnim smučiščem" - le 10 minut vožnje z mestnim avtobusom od živahnih ulic in trgov se nahaja največje smučarsko središče v Sloveniji.  
  6. Maribor – Evropsko mesto športa 2018 – je mesto vrhunskih športnikov in športnih ekip, ob tem pa je športno aktivnih kar okoli 50 % Mariborčanov. Med pomembnejše športne dogodke v mestu sodijo tekmi za svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske Zlata lisica in predstave na zelenici 15-kratnega državnega prvaka in 3-kratnega udeleženca elitnega tekmovanja Liga prvakov, Nogometnega kluba Maribor. 
  7. Maribor je pomembno zgodovinsko mesto, prvič omenjeno v pisni listini 20. oktobra 1164, medtem ko je bilo njegovo območje poseljeno že v prazgodovinski dobi. 
  8. Maribor je mesto, v katerem so živele ali v njem pustile pečat znamenite zgodovinske osebnosti, kot so Wilhelm von Tegetthoff, Herman Potočnik - Noordung, Anton Martin Slomšek, Nadvojvoda Janez, Rudolf Maister, Nikola Tesla, Hugo Wolf, Leon Štukelj … 

Izberite svoje doživetje Maribora