Minoritska cerkev s samostanom

Minoritska cerkev s samostanom

Lutkovno gledališče Maribor.

Sveža kultura v prostorih iz 13. stoletja

Med potepanjem po Lentu, najstarejšem delu mesta, bo vašo pozornost vzbudila tudi stara Minoritska cerkev, ki je posvečena Marijinemu vnebovzetju oz. Naši ljubi gospe in ki stoji v neposredni bližini tržnice in Sodnega stolpa.

Samostan

Cerkev tvori osrednji del Minoritskega samostana, edinega srednjeveškega samostana v mestu – najstarejši ohranjeni deli cerkvene ladje izvirajo iz 15. stoletja. Sedanjo podobo je cerkev dobila v 18. stoletju, ko sta bila izdelana baročna fasada in stolp.

Minoritski samostan so zasnovali že v 13. stoletju in je tako edini samostan v mestu, ki izhaja iz obdobja srednjega veka. Do 17. stoletja je sodil k tako imenovani avstrijski redovni provinci na Dunaju, kasneje pa je pripadal k štajerski redovni provinci s sedežem v Gradcu. Leta 1784 je bil med jožefinskimi reformami samostan ukinjen. Postal je vojašnica 47. cesarsko kraljevega pešpolka in je služil za vojaške namene vse do leta 1927.

Septembra 2010 so se v Mariboru odprla vrata prenovljenega minoritskega samostana na Lentu, kjer je novi dom dobilo Lutkovno gledališče Maribor. Lutkovno gledališče se odslej razprostira na nekaj manj kot 2500 kvadratnih metrih uporabnih površin z dvema dvoranama. Velika dvorana ima 240 in mala dvorana 80 sedežev.

Zakaj so ljudje romali v cerkev?

Od leta 1747 naprej so romarji prihajali v cerkev, da bi videli Marijin kip. Le-ta predstavlja čudeže in milosti čudodelne podobe ter posvetitev samostana Materi Milosti. Prikazane so nadloge, ki groze prebivalstvu in iskanje rešitev pri Mariji.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!