Kalvarija

Kalvarija

Čudovit pogled na mesto.

Občudujte vinograde, ki krasijo vzpetine

Tako kot na vseh ostalih gričih na severni strani mesta se lahko tudi na Kalvariji ohladite v senci zelenega gozda ali občudujete prelepe vinograde, ki krasijo njene vzpetine.

Cerkev sv. Barbare

Na vrhu 375 m visokega mestnega griča stoji cerkev sv. Barbare, po poti, ki vas pelje do nje, pa vas spremljajo štiri kapele in bogati vinogradi, ki še dodatno popestrijo že tako prijeten razgled na mesto pod vami.

Čudovit pogled na mesto!

Zaradi razraščenosti je izpred cerkvice pogled nekoliki omejen, če pa se po kratki gozdni stezi počasi spustite na ravnico ob poti, ki vodi med vinogradi, se vam odpre eden najlepših pogledov na mesto, na gozdnat hrbet Pohorja na jugu, na Dravsko polje in Sloven­ske gorice na vzhodu, na zahodu pa na Kozjak ter dolino reke Drave, ki tu­kaj priteče med Pohorjem in Kobanskim na Dravsko polje.
 
Prav tako vas v bližino cerkve pripeljejo table z oznakami in 455 kamnitih stopnic, ki vodijo na grič iz posestva Biotehniške šole Maribor in so še posebej priljubljeno sprehajališče prebivalcev.

Zahvala Mariborčanov

Leta 1683 so Mariborčani v zahvalo za prenehanje kuge, ki je neusmiljeno tolkla po mestu, speljali na Kalvarijo božjo pot, na vrhu griča pa zgradili cerkvico sv. Barbare in Rozalije. Med narodnostnim prebujanjem Slovencev in Nemcev v 19. stoletju je Kalvarija postala sinonim nemštva v mestu in tako dobila ime Nemška Kalvarija, medtem ko se je Pekrska gorca na drugi strani mesta imenovala Slovenska Kalvarija.