Piramida

Piramida

Priljubljena izletniška točka Mariborčanov.

Uživajte v razgledu

Vzemite si pol ure časa in se iz Mestnega parka povzpnite na 386 metrov visok mestni grič, od koder boste lahko iz mesta, kjer je nekoč stal mariborski grad, uživali ob čudovitem pogledu na pobočja vinske trte ter še naprej na celotno mesto. Tako je Piramida priljubljena izletniška točka Mariborčanov in drugih obiskovalcev.

Kako do vrha?

Pot, ki se dviga nad Mestnim parkom po južnem pobočju griča, se bohoti z vinsko trto. Navzdol lahko uberete drugo pot ali pa pot nadaljujete po grebenu proti zahodu in sprehod razširite v nekoliko daljši rekreativni pohod. Vinorodni griči nudijo ugodne naravne danosti različnim živalskim vrstam; srečate lahko srne, zajce, različne plazilce, fazane in ptice pevke, metulje in žuželke pa tudi lisice!

O gradu in kapeli

Grad so zgradili Spanheimi v začetku 12. stoletja za obrambo pred Madžari. Bil je grad v obmejni Dravski marki in po njem so naselbina, trg in mesto dobili ime Marchpurg oz. Marburg. Leta 1528 je grad pogorel. Okoli leta 1560 so ga renesančno obnovili, nato pa do leta 1790 porušili. Iz ostankov materiala so postavili kamnito piramido, ki je dala griču tudi ime, od gradu pa sta ostala le okop s strmimi nasipom in vodnjak brez venca. Vrh okopa stoji klasicistična kapela iz leta 1821 s kamnitim Marijinim kipom. Napis na spominski plošči v kapeli priča o tem, da je prvotno piramido leta 1821 uničila strela, grof Henrik Brandis pa je dal postaviti kapelo v spomin na lokacijo starega gradu.

Grič so pred imenom Piramida poimenovanj različno: od "mons castri" do "der Purgperg" v 13. in 14. stoletju.