Festival Stare trte

Vinski, kulinarični in kulturni poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu.

Znamenita trta je ponos Slovencev

Stara trta, ki raste na mariborskem Lentu, priča o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev. V štajerski prestolnici slavimo simbol slovenske žlahtne kapljice in trdoživosti, zato je to festival spoznavanja, pokušanja, druženja in veselja.

Svečana trgatev Stare trte

Festival se zaključi s svečano trgatvijo pred Hišo Stare trte. Trgatve, ki je pravi mestni praznik, se udeležijo številni obiskovalci od blizu in daleč, pomembni gostje oblasti in javnega življenja, dobitniki cepiča Stare trte, vinske kraljice in predstavniki vinskih bratovščin in redov.

Pomembna je pokušnja prvega grozda, ki jo opravi mariborski župan. Pridelek gre na posestje Meranovo, kjer je na koncu hranjeno tudi vino. Pridelavo vina nadzoruje mestni viničar, ki trto neguje. Na koncu trgatve se simbolno srečata zadnja brenta grozdja in prvi koš gnoja, saj moramo trti vrniti, kar smo ji z grozdjem vzeli. Najmlajši brač še natakne na trsno rozgo grozdno jagodo, da bo trta pila lasten sok.

Doživetja, ki jih ne smete zamuditi

Za vas smo pripravili še več vinsko-kulinaričnih doživetij v Mariboru in okolici, ki dopolnjujejo utrip Festivala Stare trte.
Peljali vas bomo na kolesarski izlet po poti Stare trte in vas povabili na virtualno doživetje 450-letne Stare trte. Morda pa boste raje izbrali pokušino vina v družbi sommelierja, si privoščili lokalne dobrote in se fotografirali z edinstveno vinsko cesto v obliki srca? 
Preverite ponudbo doživetij in izberite najljubšega.