Fotografski muzej Maribor

Fotografski muzej Maribor

V muzeju najdete 1645 eksponatov!

Fotografski muzej Maribor se ponaša s stalno razstavo Zbirke Avgusta in Marie Bohanec, ki vsebuje 1645 eksponatov, med katerimi je več kot 1100 fotoaparatov, filmskih kamer in projektorjev. Muzej zbirko dopolnjuje s fotoaparati mariborskih in slovenskih mojstrov fotografije, del muzeja pa je tudi galerija, v kateri prikazujejo dela največjih mojstrov fotografije.

Avgust Bohanec - prvi ekskluzivni zastopnik Leice v ZDA

Avgust Bohanec se je rodil leta 1933 v Mali Nedelji pri Bučkovcih. Z osemindvajsetimi leti se je za boljšim zaslužkom odpravil v tujino. V ZDA se je sčasoma uveljavil kot trgovec s fotografsko opremo. Tam je postal največji serviser in predstavnik svetovno znane nemške tovarne Ernest Leitz iz Wetzlarja, ki izdeluje znamenite fotoaparate Leica. Pridobil si je pravico, da ima do upokojitve na svoji vizitki, pa tudi na napisu nad svojo trgovino v Pasadeni, uradno dodeljeni naziv Prvi ekskluzivni zastopnik Leice v ZDA.

Avgust Bohanec slovi kot zbiralec fotografske opreme. Pri zbiranju fotoaparatov in urejanju zbirke mu pomaga žena Maria, ki je po rodu iz Mehike. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je Avgust Bohanec odločil Mariboru podariti zbirko fotoaparatov. Darilna pogodba je bila podpisana 1. julija 1988. Zbirka vsebuje 1645 eksponatov. Med njimi je več kot 1100 fotoaparatov, filmskih kamer in projektorjev. Ostalo predstavlja pribor, kot so svetlomeridaljinomeribliskavicefiltrizaslonke in podobno.

Več informacij lahko najdete tukaj.

Delovni čas

  • Ponedeljek: 09:00-16:00
  • Torek: 09:00-16:00
  • Sreda: 09:00-16:00
  • Četrtek: 09:00-16:00
  • Petek: 09:00-16:00
  • Sobota: Zaprto
  • Nedelja: Zaprto
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!