Cerkev sv. Bolfenka

Cerkev sv. Bolfenka

Sv. Bolfenk na Pohorju je prikupna cerkvica, obdano z zelenimi pohorskimi gozdovi.

Okolica cerkvice je prepredena s kolesarskimi in peš potmi in smučarskimi progami, v neposredni bližini se nahajata Hotel Bellevue in Apartmajsko naselje Bolfenk, le nekaj minut oddaljen je razgledni stolp.

Do Sv. Bolfenka se lahko povzpnete peš, z gondolo Pohorska vzpenjača ali z avtomobilom.

Nastanek, prenova, požar, obnova

Cerkev sv. Bolfenka na Pohorju je doživela skozi stoletja mnogo sprememb. V njeni neposredni bližini je tekla ob gorskem hrbtu že prazgodovinska pot, kar dokazujejo gomile, poštelski okopi, pohorska livarna in druge najdbe vse do sv. Areha.

Današnja cerkev je bila zgrajena leta 1501 na mestu, kjer je pred tem zelo verjetno že stala manjša kapela. Prvi pisni dokumenti o začetku gradnje objekta na tem mestu sodijo namreč v leto 1291. Cerkev je zgradil Wolfgang Herzenskraft Limbuški v takrat značilnem nemškem poznogotskem stilu.

Po reformah Jožefa II. leta 1785 je bila opuščena, del notranje opreme pa prenesen v okoliške cerkve. Leta 1856, ko je bila zgradba že v zelo slabem stanju, je postala last takratnega mariborskega župana in notarja Otmarja Reiserja. Ta jo je pričel pet let zatem prenavljati. Na severno steno stolpa so namestili razgledni balkon, mostovž, ki je bil pred tem del tedanje kavarne Pix v Mariboru.

S prenovo je nadaljeval Otmar Reiser ml., ki je zgradbo podedoval. Na prenovljeno streho stolpa je namestil pozlačeni glavic s križem, ki ga je blagoslovil takratni škof Anton Martin Slomšek. Leta 1878 je v stavbi uredil stanovanje za logarja in šest sob za planince z vpisno knjigo. Zato lahko Bolfenk štejemo za najstarejšo planinsko postojanko na Pohorju, ki je beležila 600 do 1000 obiskovalcev letno.

Požar je 29. marca 1950 stavbo uničil. Leta 1971 so delavci zavoda za spomeniško varstvo pričeli z obnovo Bolfenka. Intenzivneje je sanacijo nadaljevala leta 1991 lastnica objekta, Mestna občina Maribor. Obnova je bila zaključena in svečana otvoritev se je zgodila 29. marca leta 2000, natanko 50 let, odkar je Bolfenk pogorel.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!