Zvonik mariborske stolnice

Zvonik mariborske stolnice

Čudovit razgled na Maribor.

Pozvonite z zvončkom želja

Povzpnite se na razgledno ploščad stolnega zvonika v Mariboru, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica, in obiščite muzejsko razstavo Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika.

Čuvajnica na stolpu

V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, ki so Maribor večkrat popolnoma razdejali. Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost. Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile. Zvonik je ostal zaprt in nedostopen za širšo javnost vse do leta 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oz. prostorih zvonika muzejsko zbirko. Za simbolično vstopnino se lahko povzpnete po 162 stopnicah, ki so dobro zavarovane, mimo zvonov vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonite na zvonček želja.

Dostop

V zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko vstopite s strani Poštne ulice. Vhod je popolnoma ločen od vhodov v cerkev.

Vstopnina:
Prostovoljni prispevek (vaš prostovoljni prispevek bo pripomogel k urejenosti in čistoči zvonika, hkrati pa omogočil ogled tudi številnim drugim ljubiteljem kulture in lepega razgleda.)

Delovni čas: 
Odprti le za vnaprej najavljene skupine.
V primeru slabega vremena obisk ni mogoč.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!