Zvonik Stolne cerkve

Zvonik Stolne cerkve

Čudovit razgled na mesto Maribor.

Od požarne straže do muzejskega dragulja

Povzpnite se na stolp mariborske stolnice in se sprehodite po razgledni ploščadi, ki vam bo nudila osupljiv razgled na mesto. Ne pozabite obiskati tudi muzejske razstave "Čuvajnica na stolpu" in se potopiti v zgodovino stolpa in mesta.

Čuvajnica na stolpu

V stolpu stolnice sv. Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano gasilsko službo branila mesto pred uničujočimi požari. Na vrhu stolpa je bilo urejeno skromno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je s klavljenjem zvonov opozarjal meščane na nevarnost.

Leta 1933 so opazovalnico ukinili, zadnjo opazovalko, Antonio Weiss, pa so odpustili. Šele leta 2012 je Pokrajinski muzej Maribor v okviru Evropske prestolnice kulture v prostorih zvonika postavil muzejsko zbirko.

Povzpnite se po 162 varnih stopnicah mimo zvonov do muzejske zbirke, ki ponuja vpogled v življenje nekdanjih opazovalcev, in do razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonite zvonček želja.

Dostop

V zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko vstopite s strani Poštne ulice. Vhod je ločen od vhodov v cerkev.

Vstopnina:

  • vstop je brezplačen, možni so prostovoljni prispevki

Vaš prispevek bo pomemben korak k ohranjanju te dragocene znamenitosti za prihodnje generacije.

Delovni čas:

petek-sobota: 10.00-13.00 in 16.00-19.00

  • V primeru slabega vremena obisk ni mogoč. 
  • Zvonik bo odprt predvidoma do konca oktobra.
  • Po predhodnem dogovoru je mogoč ogled za skupine tudi izven odpiralnega časa.
Smo TOP 3 destinacija v Evropi!