Turistična & ekološka kmetija Pri Baronu - prejemnik znaka Slovenia Green Cuisine

Datum: 13. 2. 2021
Lokacija: Planica nad Framom

Pridobitev znakov Slovenia Green Cuisine in Green Key na Turistični & ekološki kmetiji pri Baronu (Planica nad Framom)

Na eko kmetiji se zavedamo ohranjanja okolja, zato smo v mesecu februarju 2021 s ponosom med prvimi v Sloveniji (skupaj z Gostilno pri Lojzetu – Dvorec Zemono in restavracijo COB)  prejeli znak Slovenija Green Cuisine, ki je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021 in  zelene shema slovenskega turizma (ZSST). Slovenia Green  je celovito zasnovan nacionalni sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh stebrih trajnostnega razvoja, okoljskem, družbenem in ekonomskem. Pogoj za pridobitev naziva je pridobitev enega izmed mednarodnih okoljskih in trajnostnih certifikatov (Green Key), ki ga je naša eko kmetija pridobila lanko leto julija 2020 ter podpis Trajnostne gastronomske zaveze. S podpisom Zaveze za trajnostno gastronomijo Slovenije se ponudniki, ki pridobijo znak Slovenia Green Cuisine, zavežejo k spoštovanju sedmih trajnostnih načel:

  • AVTENTIČNOSTI PONUDBE, ki temelji na slovenskih gastronomskih posebnostih in sezonskih jedeh.
    Želimo, da obiskovalci okusijo pokrajinsko raznolikost Slovenije, zato pri delovanju in komuniciranju izpostavljamo tisto, kar je v našem okolju najbolj posebno, avtentično ter ima močan lokalni značaj. Tudi sezonska prehrana je pomemben element ustvarjanja naše ponudbe.
  • POVEZOVANJU Z LOKALNIMI DOBAVITELJI, saj izkorišča kratke dobavne verige visokokakovostnih lokalnih ponudnikov živil.
    Povezujemo se z lokalnimi pridelovalci in predelovalci ter sistematično vključujemo sezonska in lokalna živila. S tem podpiramo kratke nabavne verige (samooskrbnost naše eko kmetije in sodelovanje z lokalnimi eko kmetijami) in razvoj gastronomskega turizma.
  • USMERJENOSTI K NARAVI, saj ponuja zdravo svežo pitno vodo iz pipe.
    Slovenija je izjemno bogata s pitno vodo ter različnimi termalnimi in naravnimi mineralnimi vodami. Sveža pitna voda iz pipe je visoke kakovosti in ne potrebuje embalaže za enkratno uporabo, zato je njena postrežba prijazna do okolja.
  • DELOVANJU S ČIM MANJ ODPADKI, saj zmanjšuje njihovo količino in stremi k izločitvi plastike za enkratno uporabo.
    Prizadevamo si za zmanjševanje in ločevanje odpadkov ter njihovo ponovno uporabo po načelu krožnega gospodarstva. Predmete iz plastike za enkratno uporabo nadomestimo z bolj trajnostnimi materiali povsod, kjer je mogoče.
  • UPORABI NEOPOREČNE VODE, saj zagotavlja pripravo in uživanje hrane v varnem okolju.
    Slovenija skrbi za varno okolje tudi pri pripravi in uživanju hrane, zato je prepoznana kot država z visokimi higienskimi in sanitarnimi standardi. Slednje uresničujemo tudi s pomočjo odgovornih potovalnih načel slovenskega turizma Green & Saf
  • ODGOVORNOSTI DO OKOLJA, saj trajnostno uporablja naravne vire energije.
    Z odgovorno rabo naravnih virov energije skrbimo za čim manjši ogljični odtis. Pri tem sledimo globalnim standardom in svoje odgovorno ravnanje do okolja izkazujemo z izbranim mednarodnim trajnostnim znakom.  
  • ODGOVORNOSTI DO ZAPOSLENIH, saj deluje socialno vključevalno in povezovalno.
    Zavedamo se, da imata turizem in gostinstvo velik vpliv na družbeno in ekonomsko podobo destinacije, zato skrbimo za rast zaposlenih in delujemo na način, ki prinaša pozitivne rezultate za vse.  

Družina Uranjek piše skoraj tri desetletja dolgo plemenito zgodbo. Njihovo ekološko kmetovanje že od leta 1999 s pridobitvijo certifikata evropske sheme kakovosti ekološke pridelave kaže skrb tako do obdajajoče naravne idile kot tudi živali, ki zaokrožujejo pridih domačnosti in samooskrbnosti.

S permakulturnim združevanjem tako etike kot znanosti ustvarjajo tesno navezo z rodno Pohorsko zemljo, ki vrača obilen eko pridelek najsi bo to v končnih zeliščnih pripravkih, mesnih izdelkih ali sladkih marmeladah in napitkih. Vsem pa je skupna inovativna priprava in oseben pečat vsakega družinskega člana.

Skrb in ljubeča nega se čutita v vsakem požirku in grižljaju Baronove kuhinje.

S temi prestižnimi standardi odličnosti se zavezujejo k spoštovanju strogih kriterijev na področju okoljske odgovornosti, trajnostnega delovanja ter ekološke pridelave in predelave na eko kmetiji.

Njihova odgovornost je, da z načinom dela in življenja omogočajo varno, zdravo in prijetno prihodnost tudi svojim otrokom.

Pripravila: Mihelca in Boris Uranjek

STO Novice - Znak Slovenia Green Cuisine pridobili že trije ponudniki

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!