Prejemniki priznanj Občinske turistične zveze za leto 2021 za urejeno okolje, Zlata sončnica

Datum: 13. 1. 2022
Lokacija: Kamnica

Priznanja je podelil predsednik zveze g. Stanislav Kozar.

1. UREDITEV POTI NA MARTINOV BREG
Leta 2015 so učenci OŠ Kamnica pripravili raziskovalno nalogo za katero je dal pobudo domačin Božidar Damjan z namenom, da bi oživili najbližji hrib brez imena tik za cerkvijo. Ko so nalogo predstavili g. župniku je predlagal, da da poraslo pobočje v skupno uporabo vaški skupnosti, če bo zanj skrbela. 2016 so uredili plato člani lovske družine pa so zasadili grmičevje. 2019 so člani TD Kamnica z Ljubom Hrastnikom uredili dostop po stopnicah in postavili klopi.
Martinov breg je lep primer povezanosti pri ureditvi razgledne poti na domači hrib, ki je lahko tudi učno izletniška točka za mlade in starejše, domačine in druge obiskovalce.
V prihodnosti načrtujejo še zasaditev dreves, ki bi v poletih dneh ponujala senco tistim, ki jih bodo obiskali.
Za ureditev poti na Martinov breg prejmejo priznanje Zlata sončnica Občinske turistične zveze Maribor:
- TURISTIČNO DRUŠTVO KAMNICA
- LJUBOMIR HRASTNIK
- JOŽE POVH, župnik v Kamnici

2. POSESTVO SONČNI RAJ
se je začelo v letu 2015 počasi prebujati. Zasejali so industrijsko konopljo, buče, piro, bob in sladki krompir batata. Posebnost je nasad zelišč, ki je z leti pridobil svojo prepoznavno obliko. Celotno posestvo temelji na ekološki predelavi. Pri njih lahko pridobite posebne izkušnje: ritual hoje po žerjavici, jogo, zipline za odrasle in otroke. Dodatno ponudbo za obiskovalce ponuja fontana vin s katero se umeščajo v vrh inovativnosti v turizmu.
Zlato sončnico za urejenost okolja in inovativen pristop v turizmu prejme za leto 2021 Posestvo SONČNI RAJ.

3. HIŠA SOMIAN
je naslednik več kot 150-letne tradicije posestva, kjer je med pekrskimi vinogradi zrasel manjši podeželski dvorec. Odličnost lege je prepoznal tudi nadvojvoda Janez, vnuk Marije Terezije.
Družina Gerič je posestvo z občutkom obnovila v parkovnem slogu, ki postaja vse bolj priljubljen kraj prijetnih druženj.
Ob pokušanju žlahtnih vin SOMIAN, ob poslušanju privlačnih melodij manjših zasedb, pod častitljivimi oboki s patino obložene vinske kleti si podajo roke skrivnosti preteklosti in izzivi sedanjosti.
Za urejenost dvorca in ohranjanje kulturne dediščine podeljujemo HIŠI SOMIAN Zlato sončnico za leto 2021.

4. CHATEAU Ramšak, glamping resort, Maribor
prestižni glamping resort Chareau Ramšak se razteza na 15 hektarjih površine med hribčki in vinogradi samo 5 km iz Maribora v Počehovi.
S premišljeno oblikovanimi šotori, ter sanjsko hišico na drevesu s pogledom na vinograde v ponuja resort čarobno atmosfero, kjer se lahko prepustite trenutku popolnosti.
Zanimiv je spomladi in poleti, čarobno lep je v jesenskih barvah in romantičen v snežni belini. Ob vsem tem pa vas pričakuje prijazno in gostoljubno osebje.
Zlato sončnico za leto 2021 jim podeljujemo za urejenost okolja in inovativen pristop v turizmu.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!