Trgatev in kronanje mariborske vinske kraljice

Datum: 1. 10. 2023
Lokacija: Festival Stare trte, Hiša Stare trte

Danes so na mariborskem Lentu že 37. obrali najstarejšo trto na svetu. 450-letna Guinnessova rekorderka je dala 32 kilogramov pridelka, prvi grozd pa je odrezal mednarodno priznani koreograf in plesalec ter umetniški direktor Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor Edward Clug. Nova, 13. Mariborska vinska kraljica je Maruša Mukenauer. 

V Mariboru smo svečano obrali najstarejšo trto in okronali novo mariborsko vinsko kraljico

Svečana trgatev je bila zaključno dejanje štiridnevnega Festivala Stare trte, v okviru katerega je Zavod za turizem Maribor organiziral 13 dogodkov na temo vina, kulinarike in kulture z več kot 40 sodelujočimi ponudniki.

Trgatev po starih štajerskih šegah in navadah je skozi leta postala pravi mestni praznik, na katerega mestna oblast povabi pomembne goste iz Slovenije in tujine, spremlja pa ga seveda tudi množica Mariborčanov in turistov. 

Po uvodni Zdravici Stari trti sta obiskovalce nagovorila mariborski župan Saša Arsenovič, gospodar najstarejše trte, in Maja Pečarič, Slovenska vinska kraljica 2023. Skrbnik najstarejše trte Stane Kocutar je povzel letošnje težavno vegetacijsko obdobje, ki pa ga je Guinnessova rekorderka dobro prestala. 

Sledil je uradni začetek trgatve: čast odrezati prvi grozd je pripadla Edwardu Clugu, mednarodno priznanemu koreografu in plesalcu ter umetniškemu direktorju Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, s trgatvijo pa so nadaljevali brači iz Malečnika. 

Letošnji pridelek je v primerjavi z lanskim prepolovljen

Guinnessova rekorderka je obrodila 32 kilogramov grozdja, medtem ko sta njeni potomki, ki so ju obrali že v petek, dali 85 kilogramov. Da je bil letnik zahteven, zaznamovan s pogostimi neurji s točo, ki pa je stari dami z Lenta k sreči prizanesla, je potrdila tudi Tadeja Vodovnik Plevnik s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor ter dodala, da je kakovost grozdja najstarejše trte odlična, s sladkorno stopnjo 76° Oe.

13. Mariborska vinska kraljica je Maruša Mukenauer

Zaključni vrhunec prireditve je bila razglasitev nove mariborske vinske kraljice Maruše Mukenauer iz Svečine. V spremstvu vinskih kraljic in vinskih vitezov iz različnih slovenskih krajev ji je krono predala 12. Mariborska vinska kraljica Neža Jarc.

Maruša Mukenauer, 13. Mariborska vinska kraljica: "Z vinom in vinogradništvom sem tesno povezana od malih nog. Tradicija naše družine sega vse do leta 1903, sedaj pa na kmetiji gospodari že četrti rod. Sedaj bom s ponosom tudi ambasadorka najstarejše trte, mariborskega vinorodnega podokoliša, kot tudi našega prečudovitega Maribora. Sem glas nove generacije vinogradnikov, ki s svežimi trendi povzdigujemo našo vinsko regijo med najboljše."

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!