Botanični dan

Botanični dan

Preživite dan v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru in na posestvu Nadvojvode Janeza - Meranovo.

Zjutraj po zajtrku odhod iz hotela ali srečanje z vodnikom na dogovorjenem mestu. Dan bomo začeli z ogledom Botaničnega vrta Univerze v Mariboru. Med številnimi rastlinami se najdejo tudi paleorastline, drevesa, sadno drevje, prosto rastoče rastlinske vrste in drugo. Predstavljena vam bo tudi genska banka rastlin, katero so vzpostavili v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, saj se zavedajo, da se biotska raznovrstnost v naravi krči. Dodatno v genski banki zbirajo in hranijo tudi naše avtohtone sorte nekaterih vrst sadnega drevja (številne sorte jablan, sliv, breskev, hrušk) ter stare in redke poljščine. Te vam bodo tudi predstavljene. Po ogledu čudovitega botaničnega vrta se bomo odpravili na raziskovanje posestva Meranovo v Vrhovem dolu.

Pred ogledom posestva in degustacije vin si bomo privoščili kosilo. Meranovo je nekdanje posestvo nesojenega habsburškega naslednika nadvojvode Janeza. Ta je leta 1822 kupil posestvo Meranovo zaradi ugodnih klimatskih razmer za gojenje vinske trte. Leta 1823 so začeli tam saditi nove sorte trt, njegov novi vinograd je bil drugačen od tedaj znanih, trte so bile namreč prvič posajene v vrstah in strogo ločene po sortah. Izjemen uspeh pa se je pokazal že ob prvi trgatvi leta 1826, katere se je nadvojvoda Janez osebno udeležil, kasneje pa je na Meranovem tudi pogosto bival. Vinogradi so postali tako ugledni in znani, da so na Meranovem leta 1832 ustanovili prvo vinogradniško šolo na Štajerskem, ki je postala izvorno središče sodobnega vinogradništva tako na sedanjem slovenskem kot na avstrijskem Štajerskem.

Po ogledu tamkajšnjega muzeja bomo obiskali še vinsko klet, poskusili nekaj vrhunskih vin, ki so jih pridelale pridne roke profesorjev in študentov Fakultete za kmetijske in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Pozno popoldne se bomo polni lepih vtisov poslovili in se vrnili na izhodišče.

Vključeno v ceno: spremljevalec, vodenje po Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, vodenje po posestvu Meranovo, kosilo, degustacija vin, prevoz z kombijem do 8 oseb in organizacija programa.

Program je primeren za manjše in večje skupine.

Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa!