Pot na Meranovo

Pot na Meranovo

Obiščite Meranovo – zibelko sodobnega štajerskega vinogradništva.

V Limbušu ob križišču cest Ob Blažovnici in Pod gričem pričnemo našo pot. Na začetku poti stoji veliko smerokazov in tabel; sledimo rumeno-beli markaciji, ki označuje tematske poti. Od tukaj se podamo čez grič, kjer je nekoč stal grad Lembach, nato pot nadaljujemo po grebenu Vrhov Dol do Meranovega. Na poti se nam odpirajo čudoviti razgledi. 

Meranovo je zibelka sodobnega štajerskega vinogradništva. Na teh znamenitih legah je nadvojvoda Janez že leta 1822 zasadil žlahtne sorte vinske trte, in sicer po vzoru, kot so jih sadili v Porenju. Danes tradicijo nadaljuje Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.  Pot lahko nadaljujemo naprej do Andrejevega čebelnjaka in zatem skozi bujne pohorske gozdove vse do Doma na Pečkah. 

Ste vedeli?

Na Meranovem si lahko ogledate spominsko sobo in kip nadvojvode Janeza s panoramo Maribora, potomko Stare trte, staro prešo iz leta 1827 ter zbirke starega orodja in pripomočkov za vinogradništvo in kletarstvo. Imate možnost nakupa in degustacije tamkajšnjih  vin.

Ostalo

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!