Mariborske zgodbe: Jurček

Mariborske zgodbe: Jurček

Neuradni »direktor Lenta«.

Jure Lipuš je bil zaposlen kot kurir v Palomi, a to je bil, kot rečejo Američani, njegov »day job«. Jurčkov pravi poklic je bila skrb, da je bilo v mestu vse tako, kot mora biti.

Maribor je imel neizmerno rad in bil je povsod, kjer se je kaj dogajalo in sta bila potrebna njegova »pomoč in nadzor«. Nedvomno najglobljo sled pa je Jurček pustil na Festivalu Lent. Bil je njegov zaščitni znak in neuradni »direktor Lenta«, bilo je leto, ko je festival tudi »uradno« sklenil. Na odru je z mikrofonom v roki vse pohvalil za pridnost, festival razglasil za končan, prisotne pa napotil proti domu, saj je bila takrat že pozna ura.

Jurčkova življenjska pot se je končala tragično in mnogo prezgodaj. 12. oktobra 1995 ga je na križišču Maistrove in Cankarjeve ulice na prehodu za pešce z avtomobilom zbil prehiter voznik. Hudo poškodovan se je deset dni boril za življenje v mariborski bolnišnici, a poškodbe so bile za 46-letnega Jurija Lipuša žal prehude. 23. oktobra smo na zadnji strani Večera prebrali: »Umrl je Jurček«, naslov, ki se se je dotaknil vsakega Mariborčana, ki je kdaj srečal tega drobnega moža z velikim mariborskim srcem.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!