Mariborske zgodbe: Macher in Margareta

Mariborske zgodbe: Macher in Margareta

Polet z balonom nad Mariborom.

8. junija 1912 je na pobudo takratnega Društva za zrakoplovstvo na Štajerskem z vlakom v Maribor prispel balon Erzherzogin Margarete.

Za »balonarsko bazo« so izbrali živinsko sejmišče pri mestni klavnici, do koder so od plinarne položili poseben plinski vod. Naslednji dan ob 10. uri so ob zvokih vojaške godbe in glasnih vzklikih zbranih Mariborčanov pričeli odvezovati vrvi, a so jih na eni strani prepozno popustili in balon je pričelo odnašati proti bližnjemu drevesu. Na grozo vseh prisotnih se je gondola s pilotom balona nadporočnikom Maxom Macherjem in štirimi potniki zapletla v krošnjo in le znanju ter prisebnosti nadporočnika se je bilo zahvaliti, da se prvi mariborski polet Margarete ni končal tragično.

Po tem prvem poletu se je Nadvojvodinja Margareta še nekajkrat dvignila na mariborsko nebo, z balonom pa so se lahko popeljali tudi meščani. Zanimanje za polete je bilo izjemno. Ne samo med moškimi, leteti so si želele tudi dame, a pri slednjih kaže pripomniti, da jih je vsaj tako kot sam polet nad Mariborom verjetno pritegnil neustrašni in postavni nadporočnik Macher. In morda se zaradi tega gospodje kmalu niso hoteli več voziti z njimi. Nasprotovanje in spori okrog tega so bili celo tako močni, da so morali sredi avgusta odpovedati vse nadaljnje polete. Balon so spravili na Dunaj in Margareta je tam pričakala prvo svetovno vojno.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!