Sporočilo za javnost: Mariborski turistični forum 2023

Datum: 26. 1. 2023
Lokacija: Maribor

(Maribor, 26. januar 2023) Danes je v mariborskem Ljudskem vrtu potekal 2. turistični forum v organizaciji Zavoda za turizem Maribor. Program je vključeval nagovore oz. predstavitve 12 govorcev, dogodka pa se je udeležilo več kot 120 deležnikov mariborskega turizma. Ključne aktivnosti v letošnjem letu so predstavile osrednje turistične organizacije za razvoj in promocijo mestnega in okoliškega turizma: Slovenska turistična organizacija (STO), Zavod za turizem Maribor in Razvojna agencija Podravje - Maribor. Preko spletnih predstavitev so aktualne trende na primarnih tujih trgih povzela predstavništva STO na Dunaju, v Münchnu in Milanu, medtem ko so uspešno povezovanje ponudnikov in model za razvoj letno-zimske destinacije predstavili na primeru dobre prakse avstrijske turistične destinacije Saalfelden Leogang. Posebno pozornost so namenili Olimpijskemu festivalu evropske mladine (OFEM), ki ga letos gosti Maribor in bo eden večjih športnih dogodkov pri nas doslej. Novosti s področja kulturnega turizma so Muzej najstarejše trte na svetu, Kulturna četrt Minoriti in Lutkovni muzej. 

Izjave govorcev na turističnem forumu sledijo spodaj, fotografije in gradiva z dogodka pa se nahajajo na spodnji povezavi. 

- izjave govorcev -

DUBRAVKA KALIN, generalna direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport

"V Mestni občini Maribor je veliko potenciala za uspešen razvoj turizma, ki ga uresničujete inovativni in kreativni ljudje ter gostoljubni prebivalci. V letošnjem letu bo Maribor gostil Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) 2023. Ta projekt je velik izziv in priložnost, da se mesto v mednarodnem prostoru predstavi kot odličen gostitelj športnih dogodkov, ki so zelo pomemben magnet za obisk destinacije. Tovrstni dogodki imajo kratkoročne in dolgoročne učinke, ne le ekonomskih, temveč tudi neotipljive, čustvene učinke. Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je nastalo prav zaradi medsebojnega vpliva in doseganja večjih sinergij med športom, turizmom in gospodarstvom, bomo tudi v prihodnje veliko pozornosti namenjali velikim športnim prireditvam, saj se zavedamo njihovega pomena za prepoznavnost Slovenije in turistični obisk. Prav tako bomo spodbujali razvoj turizma na lokalni, regionalni in nacionalni ravni. Prepričana sem, da bomo skupaj uspešno realizirali vizijo slovenskega turizma Zelena butičnost. Manjši odtis. Večja vrednost za vse."

SAŠA ALEKSANDER ARSENOVIČ, župan Mestne občine Maribor

"Čez 177 dni bomo na tej lokaciji tukaj, na stadionu Ljudski vrt, slavnostno otvorili največji mednarodni športni dogodek v Mariboru in Sloveniji – poletni Olimpijski festival evropske mladine (OFEM). Gre za največji večpanožni športni dogodek, kjer se kalijo in nastajajo bodoči olimpijski prvaki. Mladi tekmovalci ne pridobijo samo novih športnih izkušenj, ampak stkejo tudi pomembna poznanstva in prijateljstva. To je pa tudi unikatna priložnost za Maribor kot mesto, ki ga bo obiskalo več kot 3.500 udeležencev festivala. Priložnost, da naše mesto postavimo na zemljevid največjih in najboljših evropskih mest, ki so zmožna izpeljati vrhunske športne dogodke, in priložnost, da se pokažemo kot odlična športna destinacija."

MAG. MAJA PAK, direktorica Slovenske turistične organizacije

"Slovenski turizem je v letu 2022 dobro okreval in se je z vidika turističnih prihodov in prenočitev približal ravni iz leta 2019. Prihodi tujih turistov so glede na predkoronsko raven okrevali na 84 odstotkov, s čimer je slovenski turizem presegel evropsko in globalno raven. Tudi v leto 2023 smo, kljub številnim izzivom, vstopili z optimizmom. Na STO nadaljujemo intenzivne promocijske aktivnosti, kot so globalna digitalna kampanja na 20 tujih trgih, nastopi na najuglednejših turističnih sejmih in borzah, kampanja Moja Slovenija na domačem trgu ter kampanja za dvig ugleda poklicev v turizmu in gostinstvu Ustvarjam doživetja. V vseh promocijskih aktivnostih redno izpostavljamo ponudbo Maribora in njegove okolice. Posebno pozornost namenjamo športnemu turizmu in veseli nas, da bomo nacionalni partner Olimpijskega festivala evropske mladine, ki ga bo julija gostil Maribor. Čakajo pa nas tudi zahtevni razvojni projekti. Pripravljamo pilotni model novega Nacionalnega informacijskega središča, nadgradili bomo večkrat nagrajeno Zeleno shemo slovenskega turizma, eden ključnih projektov pa je tudi nadgradnja modela organizacije slovenskega turizma. Pri vseh naših aktivnostih bomo tesno sodelovali z destinacijami, turističnim gospodarstvom in drugimi deležniki v slovenskem turizmu. V skladu z aktualno turistično strategijo bomo v ospredje postavljali zlasti občuten dvig kakovosti, s tem pa dodane vrednosti turistične ponudbe."

JURE STRUC, direktor Zavoda za turizem Maribor

"Na Zavodu za turizem Maribor smo v leto 2023 vstopili z dobrimi popotnicami - med v javnosti odmevnejšimi so bili na primer dražba vina najstarejše trte v družbi košarkarskega zvezdnika Luke Dončića v Dallasu, z Michelinovimi zvezdami obsijana Žametna večerja med vinogradi in, navsezadnje, veliko panoramsko kolo kot zvezda nedavnega Čarobnega Maribora. Pravkar se Maribor v močni mednarodni konkurenci poteguje za laskav naziv najboljše evropske destinacije, poleti pa bomo gostili eno največjih športnih prireditev pri nas doslej. To je le nekaj češenj na bogati torti, ki jo ustvarjamo skupaj s številnimi lokalnimi ponudniki, odličnimi organizatorji prireditev,  vrhunskimi kulturnimi ustanovami in drugimi. Skupaj smo zaslužni za rastoči ugled in večjo turistično prepoznavnost Maribora in naš cilj je jasen: Maribor - odlična evropska destinacija kulture, gastronomije in outdoora. Upravičeno pričakujemo, da je pred nami rekordno turistično leto, tako z vidika rezultatov prenočitev in turističnih prihodov kot tudi z vidika kakovostne ponudbe in podobe našega mesta za ustvarjanje edinstvenih turističnih doživetij."

NATAŠA RITONIJA, direktorica OFEM 2023 Maribor

"Maribor bo v času Olimpijskega festivala evropske mladine postal glavno mesto športa v Evropi, država in regija pa bosta z njim pridobila posredne in neposredne finančne učinke. Hkrati je OFEM je priložnost, da se Slovenija dokaže kot odlična in sposobna organizatorka tako velikih dogodkov. Projekt je v mestu tudi pospešil prenovo športne infrastrukture, športne opreme in izboljšal pogoje športnega delovanja, kar v prihodnosti zagotovo odpira vrata tudi drugim večjih dogodkom, ki zahtevajo določene standarde, ter izboljšuje pogoje za študij in treninge športnikov. Verjamemo, da nam bo s skupnimi močmi uspelo pripraviti odličen festival športa, ki se ga bomo s ponosom spominjali, tekmovalci in obiskovalci pa se bodo na podlagi odlične izkušnje še kdaj vrnili v Maribor in v Slovenijo."

UROŠ ROZMAN, direktor RRA Podravje - Maribor

"Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor kot najstarejša in največja regionalna agencija v Sloveniji s svojimi 30-letnimi izkušnjami predstavlja najboljši servis za različne deležnike na področju regionalnega razvoja. Z vzpostavitvijo sektorja za turizem pred dvema letoma krepimo regijsko povezovanje, ki temelji na treh partnerstvih: Dravska kolesarska pot, Destinacija Pohorje in Destinacija Štajerska. V letu 2023 bodo naše aktivnosti usmerjene predvsem v oblikovanje novih atraktivnih, butičnih doživetij, razvoj lokalne ponudbe, ki poudarja kakovost izdelkov in storitev, razvoj in trženje turističnega območja ter spodbujanje razvoja in urejanja turistično-rekreacijske infrastrukture. Ponosni smo na vzpostavitev zaupanja med različnimi ključnimi akterji v okolju ter se veselimo skupnega pisanja uspešnih zgodb, ki nas bodo zarisane na mednarodni turistični zemljevid."

NIVES CVIKL, namestnica direktorice in muzejska svetovalka v Pokrajinskem muzeju Maribor

"Pokrajinski muzej Maribor letos praznuje 120-letnico svojega delovanja, kar bo obeležil s številnimi dogodki in prireditvami. Na ogled je že instalacija Grajski vas gledajo, kjer v okna baročnega stopnišča postavljene lutke v izbranih oblačilih vabijo mimoidoče na ogled muzeja. Celo leto bo potekal projekt Gremo mi na svoje, v katerem bo muzej sodeloval s šestimi kulturnimi institucijami Maribora, s katerimi si deli skupne začetke. Vrhunec praznovanja bo izdaja obsežne monografije in odprtje občasne razstave Osvetljenih 120, kjer bodo izpostavljeni najbolj izpovedni predmeti iz 23 občin Podravja, Pohorja in Kozjaka in Slovenskih goric, tj. področja, ki ga muzej pokriva. Mesec mode v muzeju bo potekal na temo športa, vsebine bodo vezane tudi na OFEM. V Variacijah – Hommage Franzu Lisztu lahko pričakujemo vrsto odličnih koncertov klasične glasbe. Mednarodni simpozij Museoeurope pa posvečamo najnovejšim spoznanjem na področju arheologije. Pod naše okrilje sodi tudi butični Muzej najstarejše trte na svetu na Lentu, ki pripoveduje zgodbo stare trte v kontekstu njenega urbanega okolja. Razstavo dopolnjuje animacija, muzejsko doživetje pa ogled kleti in degustacijski kozarec vina."

KATARINA KLANČNIK KOCUTAR, direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor

"Minoritski samostan je od leta 2010 oživljen kot izjemen prostor za kakovostno dogajanje in novo domovanje Lutkovnega gledališča Maribor. Postopna obnova – po samostanu še cerkev, letni avditorij, sodni stolp, hiša z imenom Tri babe in Vojašniški trg, se je zaključila v letu 2022. Takrat so se vsa prizorišča končno povezala v novo, lepo zgodbo kulturne četrti Minoriti, četrti, kjer se živa kultura in umetnost spajata z zgodovinsko infrastrukturo. Del nove kulturne četrti je postal tudi imeniten lutkovni muzej, ki predstavlja več kot sto let zgodovine lutkovne umetnosti v našem mestu. Kulturna četrt Minoriti tako ponuja prostor ustvarjalnosti, prostor umetniških doživetij, kreativnih druženj, strokovnih srečanj in ekipo, ki srčno soustvarja in podpira vsebine in podobo Maribora za meščane in domače ter tuje obiskovalce mesta. Kot majhen, a sijoč biser smo ob koncu leta dodali še Lutkovni muzej Maribor."

MARCO POINTNER, MBA, direktor Saalfelden Leogang Touristik GmbH

"Dobra praksa podjetja Saalfelden Leogang Touristik GmbH je v tem, da nam je uspelo povezati različne deležnike in ponudnike storitev - kot so gorske železnice, kolesarske in smučarske šole, hoteli in drugi - v skupno zgodbo oz. na skupno strateško pot ter jo nato nenehno nadgrajevati."

ŽANA MARIJAN, vodja predstavništva STO v Avstriji

"Avstrijski trg, eden izmed treh najpomembnejših emitivnih trgov slovenskega turizma, je za severovzhodno Slovenijo in mariborski turizem že zaradi same bližine izrednega pomena. Avstrijski gostje so zelo hvaležni gostje, ki se, kljub vsem manjšim in večjim preteklim krizam v turizmu in nasploh v gospodarstvu, vedno znova radi vračajo v Slovenijo. Glede na razvoj trendov v pokoronskem obdobju, naraščanju zanimanja za trajnostni turizem, novo obliko luksuza in povečano povpraševanju po preživljanju dopusta v naravi bomo tudi v letu 2023 sledili strategiji in intenzivneje nagovarjali goste iz bolj oddaljenih regij, kot so dežele Tirolska, Predarlska in Solnograška, kakor tudi goste iz višjega plačilnega razreda, ki si na dopustu radi privoščijo več."

REBEKA KUMER BIZJAK, vodja predstavništva STO v Nemčiji

"Nemčija predstavlja enega naših najpomembnejših emitivnih trgov, na katerem se podoba in percepcija Slovenije zadnjih nekaj let pozitivno spreminja; naša dežela postaja vse bolj prepoznavna kot varna, bližnja, zelena destinacija z raznoliko in pestro ponudbo. Podobo Slovenije želimo še bolj krepiti kot destinacijo, drugačno od množičnega turizma, ki skrbi za naravno okolje in ima odlične pogoje za gastronomska doživetja, spodbujanje zdravega načina življenja v obliki aktivnih doživetij v naravi in skrb za zdravje, izpostaviti želimo tudi izjemna kulturna doživetja in s tem povezano kulturno identiteto Slovenije. Velika prednost nemškega trga je dosegljivost z avtomobilom. Prepričana sem, da bodo destinacije, kot je Maribor in okolica, na trgu razpoznavne kot zanimive za obisk v vseh letnih časih in da se bo zanimanje za njih še krepilo. Je pa potrebno nemškemu gostu prilagoditi ponudbo, iti v korak s časom in digitalizirati procese, na drugi strani pa osebno pristopiti do gosta in biti prisoten na trgu v b2b aktivnostih. Kljub še negotovi situaciji na trgu upamo na odlične rezultate tudi v letošnjem letu; po trenutno razpoložljivih podatkih smo v letu 2022 iz nemškega trga zabeležili skoraj 20 % več nočitev in okoli 17 % več prihodov kot v letu 2019."

ALJOŠA OTA, vodja predstavništva STO v Italiji

"Italija je skupaj z Nemčijo in Avstrijo najpomembnejši emitivni trg, ki po pandemiji še išče svoje ravnotežje. Prihodi Italijanov v Slovenijo se višajo, a niso še na ravni leta 2019 - v letu 2022 so dosegli 70 % prihodov in prenočitev v primerjavi z letom 2019, zato je tukaj še precej prostora za rast. Predvsem pa so Italijani dobri potrošniki, saj povprečno za svoje bivanje potrošijo 145 eur na dan (podatki SURS). V svojih potovanjih bodo Italijani v glavnem potovali z motivom počitka in sprostitve (58 % anketirancev raziskava ASTOI, december 2022), opažamo tudi povrnitev njihovega zaupanja in daljšanje rezervacijskega obdobja. Najbolj želene počitnice so na področjih zdravja in dobrega počutja, sledijo gore in kulturna mesta. Italija ima velik turistični potencial predvsem zaradi bližine in dostopnosti, višje turistične potrošnje in visoke pripravljenosti za potovanja po pandemiji. V letu 2023 bomo na italijanskem trgu izvedli številne aktivnosti, tako za splošno kot za poslovno javnost."

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!