Blog: Pot nepozabnih okusov za odkrivanje pristnega Maribora

Datum: 12. 8. 2019
Lokacija: LovelyTrips

Avtor Gorazd Skrt, ustanovitelj podjetja Lovely Trips

Sveže testenine, ki jih ob nedeljah doma pripravi babica; zelenjava, pobrana neposredno z stričevega vrta in prinesena na mizo med vrtoglave vonjave; mesna enolončnica z vinom jeseni, pečenka s krompirjem pozimi in marcipanski piškoti decembra. Govori se, da življenje zaznamujejo dnevi, vendar mislim, da je to predvsem letni čas. Skupaj s kulinaričnimi dobrotami, ki jih spremljajo in ki barvajo naše spomine na nepozabne okuse.

Vedno sem užival v potovanjih in pomagam tudi tistim, ki radi potujejo. Še posebej, ko gre za odkrivanje moje države, Slovenije. Prepričan sem, da nam le malo stvari omogoča, da spoznamo globoko dušo kraja, kot je značilna kuhinja. Mislim, da je sedenje za mizo v restavraciji, gostilni ali gostilni in in ti domačini svetujejo, kaj je treba absolutno okusiti, bistvena izkušnja na potovanju.

Na koncu je to tudi, kako ustvarite najboljše spomine na potovanje: pogovorite se z ljudmi. Kar zadeva prehranjevanje (še posebej za nas, evropsko in mediteransko), knjiga receptov pogosto odpira vrata zgodovine in sveta spominov in tradicij, ki se prenašajo iz roda v rod. Jaz na primer nikoli ne bom pozabil značilnih trentinskih strangolapretijev ali bucatini amatriciana iz Trastevere. Delno tudi zaradi njihovega slastnega okusa, seveda. Pa tudi za zgodbe, ki sta jih o tem povedala lastnik in natakar restavracij, kjer sem jih prvič okusil.

Zato lahko pri odkrivanju Maribora, drugega največjega slovenskega mesta, priporočam le mariborsko kulinarično pot. Zelo priročen paket, s katerim boste odkrili najbolj značilne jedi mesta in njegove regije, štajersko in slovensko. Kulinarika in gastronomska tradicija sta avtentični steber življenja, spominov prebivalcev in skupne zgodovine.

Na vsakem od štirih odličnih krajev, ki jih bo paket odpeljal do odkritja, lahko okusite najbolj značilne jedi lokalne tradicije. Vedno na robu skrbi za tradicijo in okus po inovacijah, med strogo lokalnimi in različnimi aromatičnimi izdelki in zelišči glede na letni čas ter pristnimi sestavinami, ki jih kuharji iz dneva v dan izbirajo z ljubeznijo in natančnostjo.

Restavracija Pri treh ribnikih

Pa ne samo to. Z mariborskim gastronomskim popotovanjem boste imeli možnost spoznati štiri najboljše restavracije in klube v mestu , kjer je hrana bistvena, vendar lepota lokacije ni nič manjša. Prvo postajališče je na primer restavracija Pri treh ribnikih, potopljena v resnično posebno okolje. Zaprto v zelenje velikega mestnega parka, med cvetličnimi gredicami, zelenimi travniki, velikimi drevesi in celo tremi ribniki, se doseže s sprehodom po glavni poti parka in je nekaj korakov od hribov Mestnega vrha in Piramido, od koder lahko občudujete čudovito panoramo, potopljeno med vinograde.

Restavracija Pri treh ribnikih, ki deluje že več kot tristo let, ponuja nepozabne dobrote : kozice, divje svinje, znamenito pohorsko omleto. In seveda izbor odličnih kakovostnih vin najboljših proizvajalcev v tej regiji z močnim vinskim poklicem.

Restavracija Sedem

Gastronomski potek se nadaljuje v restavraciji in kavarni Seven , kjer so učenci slovite mariborske hotelske šole vadili veščine, pridobljene med poukom, pripravljali tradicionalne jedi in se tudi sami zagnali v okusne novosti, vključno s sladicami. Skupna nit vzdolž menija Sedem je poznavanje tradicij in sezonskosti, ki mlade kuharje spremljajo pri njihovem ustvarjanju, in pokrovitelji v svetu edinstvenih arom in okusov.

Gostilna Maribor se nahaja v elegantni zgodovinski zgradbi s pogledom na glavni trg mesta . V lepem vremenu je obedovanje na terasi užitek in ob poteku vsakdanjega življenja v mestu je najboljši občutek. Tu lahko gostje odkrijejo skrivnosti regionalne kuhinje. Od različic, ki so značilne za recepte iz enega kotička slovenske Štajerske do drugega, v časih leta, ko je v družinskih kosilih jed nujno neizogibna.

Gostilna Maribor

Med dišavami, ki jih boste občutili ob vstopu v Gostilno Maribor, je sveže pečen kruh, goveja obara, mleta svinjska mast, pečena kokoš, jabolčni štrudelj in marelični cmoki. Zahvaljujoč ustvarjalnosti in spretnosti kuharja Gregorja Jagerja bo to čudovit obrok!

Nazadnje gastronomsko potovanje po Mariboru zagotovo ne sme zamuditi Hiše stare trte. V osrčju najstarejše četrti mesta, Lenta, s pogledom na reko, stene te stare hiše podpirajo najstarejšo trto na svetu, ki je tam gojila več kot štiristo let. Trto so preživeli napadalci, ki so v poznem srednjem veku napadli mestna obzidja, od katerih je bila nekoč ta hiša sestavni del. Pa tudi do bombnih napadov druge svetovne vojne, ki niso prizanesli zgradbi.

Hiša Stare trte

Danes Hiša Stare trte velja za hram tradicije in vinske kulture Maribora, Štajerske in celotne Slovenije in je najprimernejši kraj za degustacijo najboljših vin države. Casa della vecchia vite poleg tega, da je zelo priljubljeno degustacijsko središče, vsebuje tudi muzej in številne prireditve, posvečene vinu, ki so zelo priljubljene pri Slovencih in vedno bolj popotnikih. Dogodki, ki jih zaznamujejo letni časi, ki spremljajo najpomembnejše faze tisočletne tradicije vina.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!