Svečana trgatev Stare trte, najstarejše trte na svetu

Naši Stari trti, najstarejši trti na svetu, kraljici vinskih trt, se kot največji etnografski znamenitosti posveti veliko turistično promocijskih protokolarnih prireditev – najznamenitejša in najpopularnejša je gotovo njena svečana trgatev.

Kako Najstarejšo trto svečano oberemo?

Maribor, prestolnica Štajerske, je znan po svoji bogati vinarski tradiciji. V središču mesta se nahaja tudi Najstarejša trta, ki je stara že 450 let in je najstarejša trta na svetu. Vsako leto se v oktobru ob ob njej in njej v čast odvija svečana trgatev, ki je pravi mariborski praznik.

Trgatev Najstarejše trte je vedno priložnost za praznovanje vina in tradicije. Na prireditvi se zberejo številni obiskovalci iz vse Slovenije in tujine, da bi bili priča temu edinstvenemu dogodku.

Trgatev se začne s pokušino prvega grozda, ki jo opravi mariborski župan. Če je grozdje zrelo, se začne uradna trgatev. Brači iz "Šompetra" pri Mariboru oberejo grozdje, ki se nato stehta, izmeri vsebnost sladkorja in predela v vino.

Na koncu trgatve se ob Najstarejši trti simbolno srečata "zadnja brenta grozdja in prvi koš gnoja". To je tradicija, ki izkazuje spoštovanje do trte in zemlje.

Poleg trgatve se na prireditvi odvija tudi bogat kulturno-zabavni program. Obiskovalci lahko uživajo v glasbi, plesu in kulinaričnih dobrotah.

Svečana trgatev Najstarejše trte je nepozabno doživetje, ki je vredna obiska. Če ste ljubitelj vina ali če vas zanima slovenska kultura, ne zamudite te prireditve.

Program:

Za glasbeno kuliso bo poskrbela Ana Bezjak z bandom, za plesno vzdušje pa AFS študent.

Vinarji:

  • Vina Jarc
  • Vina Mukenauer
  • Vina Jaunik
  • Vino Hlade

Ponudniki na tržnici lokalnih dobrot: 

1. Turistično društvo Ovar Jarenina, domače dobrote
2. Turistično društvo Ovatar Jarenina, domače dobrote in mošt
3. Beno Kolarič, lectar
4. Kmetija Frangež, Rače, domače dobrote

Na trgatvi Stare trte bomo okronali novo Mariborsko vinsko kraljico 2023 za obdobje 2023-2025.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!