Rozkina gozdna učna pot

Rozkina gozdna učna pot

Odkrijte značilnosti pohorskega gozda (rastlinstvo, živalstvo, kamnine)! – sprehodite se po Rozkini gozdni učni poti od Bolfenka do razglednega stolpa.

Pot je dolga tri kilometre in je speljana krožno: vodila vas bo po stezi ali gozdni cesti od zgornje postaje Pohorske vzpenjače proti cerkvici sv. Bolfenka, nato po severnem pobočju do razglednega stolpa – Razglednika. Od tod se spusti na južno stran proti Železničarskemu domu in nato po sprehajalni poti nazaj do sv. Bolfenka. 

Znaka poti sta smreka in rumeno-modra markacija na belem pravokotniku ali samo rumeno-modra markacija. Na poti je označenih 7 stojišč. Obhod poti brez razlage traja eno uro, obhod s strokovnim vodstvom gozdarjev pa traja približno 3 ure. 

Rozka Debevec-Lesjak

Gozdna učna pot od Bolfenka do razglednega stolpa je bila speljana leta 1981 pod idejnim vodstvom gozdarske inženirke Rozke Debevec-Lesjak. Njej v spomin so leta 1995 pot poimenovali “Rozkina gozdna učna pot“.

Mogona pohorska drevesa in gozdovi

Posebnosti, ki krasita okolico sv. Bolfenka in vzbujata pozornost obiskovalcev, sta:

  • mogočna bukev, ki raste na travniku ob cerkvi in pri tleh raste v več debel ter tako sodi med največje pohorske bukve in
  • pravi kostanj z obsegom 408 cm, visok 14 m, ki je najvišje rastoči pravi kostanj na Pohorju – najdete ga severno ob cerkvi.

Poseben čar Pohorja so prostrani gozdovi. V preteklosti je bila bukev kraljica Pohorja. Ponekod sama, drugje pa je skupaj z jelko in smreko prekrivala pohorska pobočja. V času glažutarstva so bukove gozdove močno izsekali, tako da so ostanki prvobitnih bukovih gozdov le še v težje dostopnih predelih na severnih pobočjih Pohorja. Povsod drugod je človek iz ekonomskih interesov namesto njih zasadil smreke. Stoletne izkušnje so pokazale, da so takšni gozdovi neodporni, zato jih skušajo gozdarji postopno približati nekdanjemu stanju. Pri tem izkoristijo vse možnosti, ki jih ponuja narava. Tako povsod tam, kjer je le mogoče, obnavljajo stare gozdove po naravni poti, brez zasajanja. Ogromno število semen, ki padejo na gozdna tla in od katerih vzklijejo le najboljša, je zagotovilo, da bomo imeli zdrave gozdove.

Brezplačna zloženka Rozkina gozdna učna pot in vodnik Rozkina gozdna učna pot Bolfenk-Razglednik v  PDF formatu.

Ključne zanimivosti na poti:

  • cerkev Sv. Bolfenka in
  • razgledni stolp.

Ostalo

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!