Sodni stolp

Sodni stolp

Eden od obrambnih stolpov mestnega obzidja.

Dvonadstropni obrambni stolp je pozidan na okroglem tlorisu, pokriva ga dvakrat prekinjena stožčasta opečna streha. Fasada je gladka, predirajo jo le okenske odprtine z lesenimi naoknicami. V notranjščini loči pritličje od nadstropja križno obokan strop. Ostala oprema notranjščine (lesene etaže, stopnice, obhodni balkoni) je bila uničena.

Sodni, oziroma Pristaniški stolp je izrazito obrambna arhitektura – z monumentalno maso je varoval jugozahodni vogal mestnega obzidja. Njegov oglati predhodnik je bil sezidan leta 1310, a so ga leta 1532 podrli. V letih 1548 – 1562 so pod vodstvom italijanskih gradbenikov, ki so gradili Rotovž, na novo zgradili tudi Sodni stolp. Takrat je bil za etažo nižji in pokrit s stožčasto streho. V 19. stoletju so ga povišali in uporabili za skladišče. Leta 1937 je pogorel, med požarom so se sesule streha in lesene etaže. Obnova je tekla od leta 1957 do 1960, ko so rekonstruirali strešno konstrukcijo in kritino. Leta 2021 je bil v celoti obnovljen za potrebe prireditvenega kulturnega centra.

Ime je dobil v času, ko so v njem izrekali sodbe. Povezujemo ga s čarovniškimi procesi, saj so tukaj izrekali sodbe ženskam, ki so bile spoznane za čarovnice. Sodni stolp je zaradi svoje oblike poznan tudi kot Okrogli stolp, zaradi bližine Minoritskega samostana pa kot Samostanski stolp. Najdete ga na spodnjem delu mariborske tržnice na Lentu.

Sodni stolp je pomemben spomenik utrdbene arhitekture in nepogrešljivi element zahodne mestne vedute s srednjeveškim obzidjem.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!