Mestni park

Mestni park

Zavarovan spomenik oblikovane narave.

Priljubljeno sprehajališče meščanov

Zapustite mestni vrvež in se sprehodite po lepo urejenem Mestnem parku do treh ribnikov in obiščite priljubljeni akvarij – terarij ter otroško igrišče. Pot med raznolikim drevjem, urejenimi cvetličnimi nasadi, Rožnim gričem in fontanami vas bo pomirila in sprostila. Posedite lahko na klopeh ob čudovitih ribnikih, na katerih boste srečali vodne ptice, ali pa se odpočijete pod krošnjami velikih dreves.

Mestni park v Mariboru je priljubljeno sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, vabljiv pa je tudi za vse obiskovalce tega mesta ob Dravi. V parku se boste sprehajali med številnimi drevesi, ki so stara preko 140 let, od leta 1976 pa je to območje zavarovano kot spomenik oblikovane narave.

Ribe in plazilci

Ribniki v Mestnem parku nudijo dom številnim vodnim pticam, v njih pa tudi plava več vrst rib. Kar 120 vrst rib (sladkovodnih in morskih) pa je na ogled v enem izmed najbolj znanih akvarijev v Južni in Srednji Evropi. V njegovem sklopu je tudi terarij, kjer lahko opazujete več kot sto vrst plazilcev, med njimi zelo strupene kače, različne dvoživke in žuželke.

Igrala

Družine z majhnimi otroki v park pritegne urejeno otroško igrišče, v katerem se lahko otroci brezskrbno igrajo. Srečanje s pogumno veverico, ki priskaklja po ponujen orešček, pa je gotovo nepozabno doživetje. Z nekoliko sreče lahko ob nedeljah prisluhnete koncertu v paviljonu sredi parka.
Mestni park predstavlja enega od najpomembnejših delov zelenih površin štajerskega glavnega mesta, ki od gozdnatih gričev Kalvarije do Piramide obsegajo več kot 5 hektarjev območja.

Še nekaj zgodovinskih podatkov

Mestni park je začelo urejati leta 1872 mariborsko Olepševalno društvo, predhodnik Hortikulturnega društva Maribor. Na območju srednjeveških ribnikov za napajanje vodnega jarka ob mestnem obzidju in drevoredu kostanjev, ki je povezoval mestni grad in marof barona Twickla, so najprej uredili zahodni del parka, zemljišče za zasaditev vzhodnega dela parka pa so morali najprej izsušiti. Konec 19. stoletja so zasadili Tomšičev in Kamniški drevored. Po prvi svetovni vojni so v društvu pred velikim ribnikom zgradili paviljon s čolnarno, garderobami in teraso. Čolnarjenje in drsanje na ribniku je bilo ukinjeno leta 1972, že slabi dve desetletji prej pa je bil v parku ustanovljen akvarij.

Smo TOP 3 destinacija v Evropi!